Joke Koppelman, vrijwilligster bij Kringloopwinkel WaWollie, werd op woensdag 24 juli in het zonnetje gezet wegens haar 12,5 jaar jubileum.
Jubileum Joke Koppelman valt samen met jubileum WaWollie
Joke Koppelman was volkomen verrast toen ze door een van de leidinggevenden van haar stoel buiten op het ‘rokerspleintje’ werd weggehaald en binnen in WaWollie een compleet gezelschap aantrof van collega-vrijwilligers, leidinggevenden en de directie inclusief eigenaar Hans Messi, die hiervoor zelfs vanuit Spanje, waar hij veelvuldig verblijft, was over gekomen.
Aanleiding voor dit alles is het jubileum van Joke Koppelman, die inmiddels 12,5 jaar als vrijwilligster bij deze unieke Kringloopwinkel werkt, gekoppeld aan het feit, dat ze dat al doet vanaf de opening van WaWollie in Haaksbergen.
Eigenaar Hans Messi vierde zelf dus ook een jubileum. Hij vertelde over zijn Kringloop ‘ïmperium’, dat immers ook nog een vestiging in Goor en twee in Utrecht (waarvan éėn met een veganistisch restaurant) omvat en waarvan hij het managen vooral overlaat aan levenspartner Meike. De vestiging in Goor is er éėn van oorspronkelijk twee vestigingen, waarvan de tweede jaren terug door brand verwoest werd. ‘Er was in Goor ook altijd veel belangstelling vanuit Haaksbergen en dus kwam vaak de vraag of we daar ook een Kringloop konden beginnen. En dat hebben we gedaan. Het had best nog wel wat voeten in de aarde, want de bestemming van de locatie moest ervoor gewijzigd worden, maar de gemeente heeft goed meegewerkt’.
Hans Messi licht nog even toe dat WaWollie geen ‘normaal’ bedrijf is, maar een stichting: de uiteindelijke opbrengst (toch ruim 150.000 per jaar) gaat naar goede doelen in de sfeer van dierenwelzijn. En dat laatste wil hij nog wel even extra toelichten, want Messi is een overtuigd en consequent veganist. ‘Dat ben ik al van jongs af aan, ik behoorde tot de echt fanatieke actievoerders verbonden aan de Partij voor de Dieren. Zo reed ik met een varkenskop achter op de auto om een dierentransport naar een slachthuis te dwarsbomen. Dat actievoeren heeft mij destijds zelfs doodsbedreigingen bezorgd’. Hij doet het nu iets rustiger aan op dat front, maar is ook in Spanje actief met dierenwelzijn projecten zoals het voorkomen dat dieren (zoals paarden en ezels) te makkelijk naar een slachthuis afgevoerd worden, terwijl ze nog een fatsoenlijke oude dag kunnen hebben op een rustige locatie.
30 betaalde krachten, 300 vrijwilligers
Ruim 30 betaalde krachten heeft WaWollie in dienst en 300 vrijwilligers zorgen voor de ‘intake’, het etaleren en de verkoop van talloze meubelen, kledingstukken, huishoudelijke apparaten, elektronica, boeken, CD’s, lampen etc. etc. De winkels zijn ondergebracht in een stichting, die aangestuurd wordt door een afzonderlijk bestuur.
De jubilaris Joke Koppelman
Joke Koppelman is dus al 12,5 jaar vrijwilliger en vindt het gewoon leuk om onder de mensen te zijn: ‘Je doet nuttig werk met fijne andere mensen voor een goed doel, wat wil een mens nog meer’, zegt ze, net bekomen van de schrik, alle belangstelling, alle cadeaus (inclusief een duur horloge) en de bijzonder verrassende ontvangst op deze dag.
Joke houdt zich vooral bezig met het ‘prijzen’ van de binnengebrachte spulletjes, Ze is een geboren en getogen Haaksbergse, heeft al heel wat ‘bedrijfsleiders’ meegemaakt en zag ook geregeld wisselingen van vrijwilligers. Ze is vooral blij met de reacties van klanten in de winkel, die hun waardering niet altijd onder stoelen of banken steken. ‘Het is ook verrassend, dat we hier vaak spullen binnen krijgen, die nog nieuw in de doos of verpakking zitten. En soms bijzondere spullen, die iemand dan voor een prikkie koopt, die later veel waard blijken te zijn. Je kunt soms echt een schat vinden. En ja, er zijn klanten die dat heel vaak overkomt’ zegt ze er vol overtuiging bij.
Hoe lang ze nog doorgaat? Joke kijkt even naar haar collega’s en stelt vast: ‘tien jaar erbij, dat moet toch wel haalbaar zijn’. Ik durf haar niet meer naar haar leeftijd te vragen.
Kijk voor meer informatie op de website van WaWollie
Meer over ondernemen in Haaksbergen
Meer over duurzaamheid in Haaksbergen
Interview, tekst en foto: Ton van Rijswijk
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet