49ste Nationale Molendag op 14 en 15 mei

Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openen weer hun deuren om het bezoek te ontvangen.

Kom naar de molen!

Op 14 en 15 mei 2022 is het weer Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland, mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openen weer hun deuren om het bezoek te ontvangen. Vereniging De Hollandse Molen, belangenvereniging van alle nog werkende oude molens in Nederland, organiseren het evenement jaarlijks, samen met het Gilde der Vrijwillige Molenaars.

Molenaars en molengidsen staan overal te popelen om hun bezoekers van alles te vertellen en veel te laten zien van dit oer-Hollandse levende monument. Bovendien worden bij een groot aantal plaatsen feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen ligt er een leuk cadeautje klaar.

Grote variëteit

Nederland heeft molens in allerlei soorten, maten en functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers, ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Als vrijwillig molenaar, maar ook als molengidsen, in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie en meer molenproducten worden verkocht. Tijdens de Nationale Molendagen delen al deze liefhebbers graag hun passie en wordt een oproep gedaan aan andere enthousiastelingen.

Er zijn ook kleine juweeltjes. Bijvoorbeeld de recent gerestaureerde tjasker in Nationaal park Weerribben-Wieden bij Jonen. Alleen op de fiets en via een trekpontje te bereiken draait de kleine molen stoer in het prachtige landschap.

Extra activiteiten tijdens Nationale Molendag

Op Nationale Molendag is voor iedereen wat extra’s te beleven. Sommige zijn jarig, zoals de Hompesche Molen in Stevensweert (L), die 300 jaar wordt. Bij veel korenmolens worden pannenkoeken gebakken. Ook is er vaak muziek, wordt er een springkussen voor de kinderen neergezet of zijn er boeken- of plantjesmarkten. Wie een keer wil ontbijten op de stelling met een prachtig uitzicht kan op zaterdag naar molen De Hoop in Zoetermeer.

Verschillende molens zijn ook met een pendelbootje te bezoeken en zo vanaf het water te bewonderen, bijvoorbeeld in Leiden en in Rijpwetering (ZH).

Een aantal molens doen mee aan ‘Mills on the air’ waarbij zendamateurs verbonden zijn met andere zendamateurs overal ter wereld. En met elkaar vanaf de Broekdijkmolen in Warmond (ZH), de Oude Molen in Fijnaart (NB) en De Eendracht in Gieterveen (D).

Op veel molens zijn verhalenvertellers te beluisteren. Bijvoorbeeld in Weert bij de Sint Anna (L), in Utrecht bij Rijn en Zon en bij de Noordmolen in Ambt Delden (Ov). Bij de Noordmolen kunt u bovendien leren hoe u olie kunt slaan.

Welke molens zijn open?

Nationale Molendag is een evenement dat niet veel moleneigenaren willen missen. Soms doen zich omstandigheden voor waardoor een molen toch een jaar moet overslaan. Zo zijn langs de Limburgse Maas bijvoorbeeld niet alle gevolgen van de overstromingen in 2021 achter de rug. Op andere plaatsen is er juist extra groot feest, omdat de restauratie succesvol is afgerond. Zo is de Ceres in Bovenkarspel (NH) na de dramatische brand in de Nieuwjaarsnacht van 2020 gelukkig nu volledig gerestaureerd. De molen werd recent feestelijk geopend en doet op Nationale Molendag weer mee.

Op de site www.nationalemolendag.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. In aanloop naar Nationale Molendag komen daar steeds meer molens bij. Ook zijn er fiets- en wandeltochten te vinden.

Molenquiz en Fotowedstrijd

Ook online wordt Nationale Molendag gevierd. Er is een molenquiz, waarmee een molenarrangement ter waarde van €450 kan worden gewonnen. De gelukkige winnaar mag overnachten en dineren in een bijzondere omgeving. Daarnaast is er een fotowedstrijd, waarvoor Junioren en volwassenen hun molenfoto’s kunnen inzenden. In de week na Nationale Molendag bepalen de publiekstemmers via de site welke fotografen het molenarrangement winnen. Onder de stemmers wordt een molenarrangement
verloot.

Meer weten?

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars, financieel ondersteund door de VriendenLoterij. Het volledige programma voor Nationale Molendag is te vinden op molens.nl.

Kijk voor meer informatie op de site van Nationalemolendag

Meer over cultuur uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen