Aanpak Vloedstegenbrug

Oude N18 in zomer weer open voor zwaar verkeer, door bypass langs Vloedstegenbrug tussen Eibergen en Haaksbergen.

HAAKSBERGEN – Transportondernemers, loonwerkers en agrariërs kunnen hun hart ophalen. Rond de zomer kunnen ze namelijk weer gebruik maken van een brug over de Buurserbeek tussen Eibergen en Haaksbergen. Langs de huidige Vloedstegenbrug wordt een tijdelijke bypass en brug gelegd over naastgelegen agrarische grond. Alle verkeer wordt dan via deze omleiding geleid totdat er een definitieve vervanger is van de negentigjarige Vloedstegenbrug. En over wanneer dít het geval is, is nu ook positief nieuws te melden.

Transportondernemers was het afgelopen jaren een doorn in het oog: de afsluiting van de Vloedstegenbrug voor vrachtwagens en ander zwaar verkeer. De Vloedstegenbrug, die Eibergen met Haaksbergen verbindt via de oude N18, kreeg in 2021 vanwege de veiligheid een gewichtsbeperking. De eigenaar – Rijkswaterstaat – had echter afgelopen jaren geen mogelijkheid om de brug te vervangen. Sindsdien rijdt zwaar verkeer daarom om via de nieuwe N18, met als gevolg economische schade voor de ondernemers. De gemeente heeft meermaals bij Rijkswaterstaat aangedrongen op een oplossing. Die komt nu in beeld.

Voorbereidingen
Rijkswaterstaat heeft de gemeente onlangs gevraagd om op hun kosten een tijdelijke oplossing te realiseren. Met die vraag is de gemeente voortvarend aan de slag gegaan en de voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. De eigenaren van de naast de weg gelegen gronden zijn benaderd en bereid om hun percelen tijdelijk af te staan. Ook is een aanbestedingsprocedure afgerond. Aannemer Van Hattum en Blankevoort gaat de bypass aanleggen. De vergunning voor de bypass is inmiddels aangevraagd.

Definitieve brug
De zichtbare werkzaamheden starten in de zomermaanden en nemen een paar weken in beslag. Als de werkzaamheden bijna zijn afgerond moet er nog een aansluiting komen op de huidige N18. Dat gaat een dag of twee wat hinder met zich meebrengen. Op de tijdelijke bypass gaan uit veiligheidsoverwegingen snelheidsbeperkingen gelden. En hoe zit het dan met de definitieve brug? Het plan is om eind dit jaar te starten met de aanleg daarvan. In 2025 moet er een compleet nieuwe brug liggen. En dat is twee tot drie jaar eerder, dan aanvankelijk gepland door Rijkswaterstaat.

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Tekst: Gemeente Haaksbergen
Eindredactie: Constance van Wolferen