AdoptIdee: Kinderen inspireren bedrijven met hun creatieve oplossingen

AdoptIDee laat basisschoolkinderen samenwerken met bedrijven in Haaksbergen

Na weken vol brainstorms en uitwerkingen van plannen en ideeën was het afgelopen week dan eindelijk zo ver: de AdoptIDee presentatiedag in Haaksbergen. De feestelijk aankleding van de scholen, waarbij de rode loper niet mocht ontbreken zorgde voor het nodige spektakel.

AdoptIDee is een project waarbij lokale bedrijven worden gekoppeld aan basisschoolleerlingen, waarbij de kinderen oplossingen bedenken voor een probleem of uitdaging.

220 leerlingen, uit groep 6, 7 en 8 van De Kameleon, de St. Bonifatius school en de Paus Joannes hebben hun superidee gepresenteerd aan de 9 deelnemende AdoptIDee ondernemers. De ideeën zijn door de ondernemers beoordeeld op creativiteit, uitwerking en presentatie en aan de winnaars is de AdoptIDee bokaal uitgereikt.

Kinderen inspireren met creatieve oplossingen

Iedere projectgroep heeft vol enthousiasme hun uitgewerkte oplossing gepresenteerd. Voor Hassink Verpakkingsdrukwerk bedachten de kinderen fruitverpakkingen van karton. Ook Lienesch werd geïnspireerd met de meest duurzame verpakking van de toekomst. Hoe volg je pakketjes binnen je bedrijf? Mooie oplossingen werden hiervoor gepresenteerd aan Nubix; van drones, QR-codes tot chips en zelfs aliens kwamen voorbij. ‘Hoe kunnen wij de gevels van onze nieuwbouw gebruiken om biodiversiteit te ondersteunen?’ Zo luidde de opdracht van Uzin Utz Nederland. Leerlingen van de St. Bonifatius school hadden goed nagedacht over een tweede leven voor het restmateriaal van slangen bij Mees van de Brink, door dit te verwerken in bijv. een deurmat. De vraag van Zolemba ‘Hoe zorgen we dat de klanten blijven plakken?’ Om hiervoor een creatieve oplossing te bedenken hadden de kinderen zich goed verdiept in het proces van aankoop tot levering. DTC Key Systems was enthousiast over de verschillende handleidingen die waren bedacht over het gebruik van hun toegangscontrole. Bij de Paus Joannes vlogen de drones door de lucht om de schriften bij de leerkracht in te leveren. Ook een camera in de bureaula om het schoolwerk te scannen en door te sturen naar de leerkracht vind IACT een superidee. Voor Brunelco bedachten de kinderen nieuwe apparaten, van een automatische glazenwasmachine tot een ballenraper voor de sport, waarbij ze ook goed hebben nagedacht over verschillende ‘bouwsteentjes’, energiebron, sensoren, computer, actuatoren en communicatie. De leerlingen, leerkrachten en ondernemers waren ontzettend enthousiast. We zijn benieuwd met welke ideeën de ondernemers daadwerkelijk aan de slag gaan.

‘We kijken terug op een fantastische eerste editie van AdoptIDee in Haaksbergen en zijn onwijs trots op wat de kinderen neergezet hebben, vertelt Carine Giesbers, initiatiefnemer van dit project in Haaksbergen. Onze ambitie? Nog meer kinderen betrekken en het project ook in Enschede, Hengelo en de rest van Twente op de kaart te zetten.

Over AdoptIDee

Stichting AdoptIDee laat kinderen uit groep 6, 7 en 8 nadenken over echte innovatie-uitdagingen van lokale bedrijven. Door kinderen na te laten denken over ‘echte’ innovatie-uitdagingen van bedrijven komen zij al in een vroeg stadium in contact met IT, innovatie en daaraan gerelateerde werkgebieden. Aan de hand van een probleemstelling/ challenge, geformuleerd door de ondernemers, bedenken scholieren in kleine groepen een oplossing en werken dit uit in een concept. Zo helpen leerlingen ondernemers aan creatieve oplossingen voor hun complexe vraagstukken en dragen ondernemers op hun beurt op speelse wijze bij aan de werknemer van de toekomst. Een win-win situatie; de scholieren en het bedrijfsleven kunnen van elkaar leren, het onderwijs wordt gedynamiseerd en door de frisse blik van kinderen wordt ‘terminale serieusheid’ bij bedrijven tegen gaan.

Kijk voor meer informatie op de website van AdoptIdee

Meer over ondernemen in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen