
De naam Blankenborgh is verdwenen van de gevel, nu is het de trots van twee Syrische vluchtelingen (al vele jaren statushouders), die de ambitie hebben om er een toprestaurant van te maken.
Het is even wennen als je de oprijlaan van het bijzondere gebouw oprijdt: de naam Blankenborgh is van de gevel verdwenen en in plaats daarvan komt de tekst Restaurant Masaya je tegemoet. Ooit het domein van textielbaronnen, nu de trots van twee Syrische vluchtelingen (al vele jaren statushouders), die de ambitie hebben er een toprestaurant van te maken.
Vrienden
Amar Alaqel en Bashir Maktabi waren al goede vrienden in Aleppo voordat de situatie in Syrië ze geen andere keuze liet dan te vluchten naar het veilige Europa, waar ze 9 jaar geleden aankwamen en vorig jaar al besloten om hun afzonderlijke kwaliteiten te combineren in een gezamenlijk plan om een restaurant te beginnen. Ervaring als ondernemer deden ze al op in hun vaderland: Amar werkte daar als chef-kok en Bashir had een autobedrijf met filialen in Jordanië, Libie, Egypte en Dubai. In het laatste land werden uiteraard vooral de ‘dikke’ auto’s verkocht en onderhouden. De twee vrienden waren ervan overtuigd, dat de keuken en/of horeca-ervaring van Amar en het ondernemersbloed van Bashir een goede combinatie zou zijn voor de start van een restaurant: de een verantwoordelijk voor de kwaliteit van de keuken en de ander voor de kwaliteit van de bediening.
Libanese keuken
Op basis van de ambitie van dit bijzondere duo ėn de beschikbaarheid van een bijzondere locatie (de eigenaars van de Blankenborgh hadden behoefte aan een nieuwe huurder, die een toekomstbestendig concept wilde neerzetten) ontstond dus het restaurant Masaya. De twee vrienden hadden wel 18 maanden naar een passende locatie gezocht en waren en zijn heel blij met de Blanckenborgh.
Eigenlijk betekent het woord Masaya ‘delen’, want de basis van de Libanese keuken zit in het woord delen. ‘We beginnen altijd met een gerecht om te delen’ zegt Amar, ‘een soort tapas. We moeten nog wel eens uitleggen, dat een bord hapjes, dat we op tafel zetten, niet uitsluitend voor degene is, die toevallig op die plaats zit, waar we het neerzetten. Zo’n bord is voor alle tafelgenoten bedoeld. Overigens een gewoonte, die je ook wel aantreft in Turkse restaurants. Na het openingscouvert komt het hoofdgerecht en op dat onderdeel zijn vele keuzes in vis- en vleesgerechten op de menukaart aanwezig. ‘We streven naar de sjieke keuken met veel soorten verse groenten’, onderstreept Amar.
Bruiloften en vergaderingen
De plannen en dromen van deze twee vrienden beperken zich niet tot het realiseren van een sjiek restaurant, maar het pand, dat ze huren, biedt ook mogelijkheden voor verjaardagen, verlovingen en huwelijken. Er zijn kleine en grote zalen beschikbaar. ‘Een normale Syrische bruiloft, die zo’n 300 gasten trekt, kunnen we hier best organiseren’, zegt Bashir.
Zorgen over de bereikbaarheid
Net voor de opening werden Amar en Bashir volkomen verrast door de aankondiging van werkzaamheden tegenover hun droompand: een complex kruispunt (Enschedesestraat, oude Enschedeseweg, Kon. Wilhelminastraat en de Wiedenbroeksingel) wordt van een nieuwe rotonde voorzien. Omdat daar tevens veel rioleringen en leidingen moeten worden vervangen, duren de werkzaamheden tot en met april 2024. Dat was en is een forse tegenvaller voor de eigenaren van Masaya, want meteen kon het idee om ook ‘s morgens een ontbijt aan te bieden, van tafel vanwege de lawaai-overlast. Ook bleken restaurantbezoekers uit de omgeving van Enschede, Eibergen, Neede of uit Duitsland de weg naar Masaya niet meer te kunnen vinden.
Negen maanden niet of moeilijk bereikbaar zijn is vanzelfsprekend voor deze beginnende ondernemers een kleine ramp en zij denken nu stevig na hoe ze dit probleem kunnen gaan managen. Natuurlijk zijn er omleidingen mogelijk en kan extra bewegwijzering ondersteuning bieden, maar het rotondeproject was hen niet vooraf bekend.
Gelukkig bleek de betrokken wethouder bereid om samen met de betrokken ambtenaren en aannemer naar passende oplossingen te zoeken. ‘En de eigenaren kunnen natuurlijk ook heldere informatie over de bereikbaarheid geven op hun website’, zei hij er nog bij.
Kijk voor meer informatie op de website van Masaya
Meer over ondernemen in Haaksbergen
Meer over cultuur uit Haaksbergen
Volg het nieuws uit Haaksbergen
Interview: Christa Wensink en Ton van Rijswijk
Tekst: Ton van Rijswijk
Camera en Montage: Matthijs Prins
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet