Andre Siegerink wint snelle vlucht vanuit Dizy les Gros

Andre’s duif vloog bijna 115 km per uur

Zaterdag 27 juni stond de tweede midfondvlucht (een vlucht boven 300 kilometer) gepland voor de duiven van De Vale Doffer te Haaksbergen. Oorspronkelijk zouden de duiven worden gelost in Nanteuil, ongeveer 100 kilometer verder, maar vanwege de slechte weersvoorspelling werd besloten terug te rijden naar Dizy les Gros, een stad in Frankrijk en hemelsbreed 342 kilometer van Haaksbergen. Samen met zo’n 15600 duiven uit Overijssel en Gelderland werden de duiven van De Vale Doffer om 10.00 uur gelost bij een wat bewolkte hemel en met een soms stevige zuidwestenwind.

Bij De Vale Doffer waren op donderdagavond 230 duiven ingekorfd door 13 liefhebbers.
Toen rond 12.30 uur de eerste meldingen verschenen van duiven in het Gelderse, begon de spanning in Haaksbergen te stijgen. Zou het lukken een vroege duif te klokken vandaag? Om vroeg te zitten vergeleken met de Gelderse duiven, zou in Haaksbergen rond 13.00 uur geklokt moeten worden. Groot was dan ook de verbazing bij Andre Siegerink toen hij nog waterbakken met vers drinkwater in het hok aan het zetten was en hij zag vanuit zijn ooghoek een duif zitten waarvan Andre dacht: die is toch mee geweest op de vlucht? Gelukkig hebben de meeste duivenmelkers tegenwoordig een elektronisch systeem, zo ook Andre, waardoor de duif bij binnenkomst reeds was geconstateerd om 12.58 uur. De duif van Andre had 1916 meter per minuut gevlogen, omgerekend is dat bijna 115 kilometer per uur. Naar later bleek, had de dolgelukkige Andre de eerste van de club en de eerste van de cc Enschede Haakbergen-Beckum-Losser met 1511 duiven in concours.
‘s Avonds waren alle Haaksbergse duiven op hun hok teruggekeerd. De tweede prijs en derde prijs waren voor de coming man Han Wildenborg.

Volgende week moeten de duivenmelkers hun ploeg splitsen, want dan staan er 2 vluchten op het programma, een korte vitessevlucht (300 km) vanuit Etroeungt en de eerste dagfondvlucht (575 km) vanuit Fay-aux-Loges.