Carnavalsoptochten Haaksbergen afgelast

De Haaksbergse Karnavals Optocht en de Verlichte Optocht Buurse gaan in februari 2021 niet door.

In heel Nederland staat het doorgaan van evenementen onder druk vanwege de coronamaatregelen. Dat geldt zeker ook voor het carnaval en Haaksbergen vormt hierop geen uitzondering. De stichting HaKaOp (Haaksbergse Karnavals Optocht), de VOB (Verlichte Optocht Buurse) en de gemeente Haaksbergen hebben samen besloten dat de carnavalsoptochten die voor februari gepland stonden niet doorgaan.

Burgemeester Rob Welten vindt het bijzonder spijtig dat de traditioneel uiterst goed bezochte optochten in Haaksbergen en Buurse niet door kunnen gaan, maar ziet ook het onvermijdelijke van het besluit. “Het is simpelweg niet mogelijk carnaval te vieren op anderhalve meter afstand van elkaar”, legt Welten uit. “Dat betekent dat we onmogelijk de veiligheid en gezondheid van deelnemers en bezoekers kunnen garanderen. Dan moet je verstandig zijn en het juiste besluit nemen. Hoe ontzettend jammer dat ook is. Laten we hopen dat dit eenmalig is.”

Tijd en kosten

HaKaOp-voorzitter Henri Oosting sluit zich van harte aan bij de woorden van burgemeester Welten. “Daar komt nog eens bij dat de optochten een flinke voorbereidingstijd kennen en ook best wat kosten met zich meebrengen”, aldus Oosting. “Het is voor de wagenbouwers belangrijk om snel duidelijkheid te hebben of de optochten wel of niet doorgaan. Daarom zijn we snel met elkaar om tafel gegaan, zodat de bouwers weten waar ze aan toe zijn. Dit is geen gemakkelijk besluit geweest, maar we konden niet anders. Veiligheid en gezondheid gaan boven alles.”

Nog mooier

Ook de Verlichte Optocht in Buurse (VOB) gaat niet door. Jos Spanjaard van de VOB snapt óók dat het niet anders kon. “Het gaat in heel Nederland momenteel zo”, aldus Spanjaard. “We hadden het uiteraard graag anders gezien, maar het is nou eenmaal niet anders. Je kunt wel eigenwijs zijn en denken dat je die anderhalve meter wél kunt garanderen, maar ik zie niet in hoe dat mogelijk is. We zullen het dus even moeten uitstellen, maar ik ben ervan overtuigd dat de eerstvolgende optocht nog mooier wordt dan de voorgaande edities.”

Niet bij de pakken neer

Ook burgemeester Welten zit allerminst bij de pakken neer. “We gaan binnenkort graag met de Haaksbergse carnavalsverenigingen in overleg”, vertelt Welten. “We willen kijken óf en op welke manier bepaalde carnavalsactiviteiten binnen de coronaregels op een andere manier toch kunnen plaatsvinden.” En de carnavalsoptocht in 2022? “We kijken er al naar uit”, aldus HaKaOp-voorman Oosting. “We gaan ervan uit dat al die bezoekers ook dan kunnen genieten van meer dan grandioze optochten!”