Cultuurmakers – Bennie Wielens

Art4More en RTV Sternet maken portretten van bekende en onbekende cultuurmakers, deze keer is het de beurt aan Bennie Wielens.

Bennie Wielens schildert, zingt, organiseert, is uiterst creatief en vooral zeer betrokken. Bennie Wielens is gewoon ‘aanwezig’. Hij praat makkelijk, is erg concreet in zijn teksten en is bovenal betrokken. Bennie was ambtenaar, maar is nog steeds kunstenaar.

Hij was tot aan zijn pensionering op 63-jarige leeftijd adviseur huisvesting en financiën bij het Onderwijsbureau in Borne. ‘Er moest natuurlijk wel brood op de plank komen’, verklaart hij zijn lange bestaan als ambtenaar. Maar naast het dagelijkse werk borrelde de creativiteit. ‘Ik heb altijd goed kunnen tekenen, heb als reclameschilder ook veel producties gemaakt voor bedrijven. Ik deed dat in mijn vrije tijd, ik heb een cursus gevolgd bij ‘t Iemenschoor en ik had ook 4 jaar lang les van Janneke Brussekreeft, die mij onder meer aquarellen leerde maken.

Ik hou van felle kleuren en dat zie je ook in mijn werken terug. El Torero van 2021 is daar een treffend voorbeeld van. Ach, je kijkt ook naar wat anderen doen of gedaan hebben en op basis van die kennis ontwikkel je je eigen manier van schilderen. Ik doe dit inmiddels al weer zo’n 20 jaar’, licht Bennie toe.

Inmiddels heeft hij ‘naam’ gemaakt en waren werken van hem te zien op diverse internationale exposities zoals in Milaan (2021, Pairaiso), Bologna (2017, Da Marche). Madrid (2017, Atteneo, ‘little treasures’), zelfs in Miami (VS, Florida) kreeg zijn werk een plek. Maar hij was ook dichterbij aanwezig, zoals op de Kunstmarkt ‘t Lansink in Hengelo. Hij is ook zanger bij de Clippers Crew Singers en werkte ook mee als tekstschrijver aan de revue ‘Allô Jannaô’.

‘Kunst is een belangrijke manier om je te uiten en om je creatief te ontwikkelen. Het is toch prachtig als je een oppasdag hebt en een van je kleinkinderen vraagt: opa mag ik vandaag schilderen? En wat kan er mooier zijn in het leven dan een kleinkind dat op school een spreekbeurt houdt over de kunst van opa?’

‘Het is belangrijk om je als mens ook creatief te kunnen ontwikkelen’, zegt hij, ‘natuurlijk zijn basisvaardigheden als taal en rekenen essentieel, maar je fantasie prikkelen en jezelf creatief uitdagen zijn minstens zo belangrijk om de wereld te leren begrijpen’.

Een productie van RTV Sternet

Kijk voor meer informatie op de website van Bennie Wielens

Kijk voor meer cultuurmakers op de website van Art4More

Volg het nieuws uit Haaksbergen