Cultuurmakers – Heidi Horck: Kunst moet bereikbaar zijn voor de gewone mensen

Beeldend kunstenaar Heidi Horck, geboren in 1970 in Haaksbergen, tekent en schildert al van jongs af aan. Ze maakt schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken.

Heide kreeg de kunst van huis uit mee

In Haaksbergen en de omgeving zijn veel cultuurmakers actief. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal, maar vooral werken ze vanuit een passie, die zichtbaar is in hun kunstvorm.

Heidi Horck noemt zichzelf een autodidact, was als kind al bezig met kunst. Ze kreeg het van huis uit mee. Haar moeder tekende goed, ze is er als het ware mee opgegroeid, de penselen, olieverf en de doeken waren al meteen binnen handbereik. Een van haar eerste uitdagingen was het natekenen van een kerstkleed.

Heidi Horck houdt van golvende en vloeiende vormen en gaat grotendeels intuïtief te werk gaat. ‘Mensen, die mijn lessen volgen (ze geeft ook workshops) vinden mijn visie op kunst mooi, vinden het fijn, dat mijn kunst bereikbaar is.

Haar ontwikkeling ging eerst in een andere richting, ze werkte heel lang bij Livio in de verzorging. Maar tijdens deze werkperiode gaf ze al tekenlessen. ‘Livio was natuurlijk ook een noodzaak, je moet de kosten van het levensonderhoud kunnen voldoen, in eigen onderhoud kunnen voorzien. Ik heb veel jaren alleen met mijn oudste dochter moeten leven, ben in 2005 bij Geert (haar huidige partner) gaan wonen. Hij zei: ‘Ik vond het zonde als jij je talent laat liggen. De combinatie van werken en je geven voor de kunst is lastig’.

Overleg met de boekhouder

Overleg met de boekhouder leerde, dat het ook financieel zou kunnen, ook hij zei: ‘gewoon doen!’ Voordat haar jongste dochter geboren werd, hielp ze ook mee in de veehouderij van haar partner, daarna werden kunst en boerderij meer van elkaar gescheiden. Nu woont haar schoonmoeder weliswaar ook op de boerderij, maar die wilde zij niet fulltime met het oppassen belasten. Dus werd het vanaf 2014 een leven gewijd aan de kunst en de kinderen. ‘Ach, natuurlijk help ik ook wel eens bij het melken. We hebben een klein bedrijf, wel veel grond, maar groter groeien is niet onze ambitie. Overigens maken we ons wat dat betreft wel zorgen over de toekomst, wat ons betreft mag dat hele stikstofbeleid helemaal van tafel’.

Ik hoef niet overal te hangen

Heidi Horck legt uit wat zij vindt dat kunst in het leven van ons zou moeten betekenen: ‘Over kunst wordt vaak te veel ophef gemaakt. Kunst moet bereikbaar zijn voor gewone mensen, het moet geen ingewikkelde uitleg vragen, die niemand kan volgen. Te vaak wordt er de vraag gesteld in een museum bij het kijken naar een schilderij of een ander kunstwerk wat de kunstenaar hier mee bedoeld zou kunnen hebben. Terwijl iemand, die het antwoord bedenkt in het algemeen nog nooit met de kunstenaar gesproken heeft’.

Ook bij lessen aan kinderen en speciale kunstkinderfeestjes hanteert ze haar eigen opvattingen. ‘Je moet kinderen bij het maken van kunst de vrijheid geven. Ik leer kinderen af te stappen van regels en gebruik te maken van hun eigen fantasie, ze moeten vooral creëren wat ze zelf willen. Op die manier ontdekken ze tegelijkertijd een stukje van zichzelf’.

Heidi heeft nog niet geëxposeerd op tentoonstellingen, haar werken zijn nog niet terug te vinden in galerieën. Dat ambieert ze ook niet, ‘Ach’, zegt ze, ‘je hangt dan ergens, maar ik vind het leuker als mijn werken (de meeste maak ik in opdracht) bijvoorbeeld bij Oma Riet in Haaksbergen hangen.

Ik maak veel portretten van mensen, maar ook veel van overleden dieren, ik maak ook schilderijen van auto’s en huizen, ik moet er natuurlijk ook iets aan verdienen’. Overigens hingen haar kunstwerken wel in het Theehuis Jordaan, het Saalmerinck en vond ze een plek op de Kunstmarkt in Haaksbergen. Ook ontwierp ze speciale borden, die langs de N18 staan.

Kijk voor meer informatie op de website van Heidi Horck

Kijk voor meer informatie op de facebook pagina van Heidi Horck

Kijk voor meer cultuurmakers op de website van de Cultuur Coalitie Haaksbergen

Meer over cultuur uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Tekst: Ton van Rijswijk
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet