Cultuurmakers – Hilda Liem: alles is verbonden met elkaar

Art4More en RTV Sternet maken portretten van bekende en onbekende cultuurmakers, deze keer is het de beurt aan Hilda Liem.

Beeldend kunstenares Hilda Liem schildert op een kleurrijke en spirituele manier en op verschillende materialen. Ook op stenen, met of zonder tekst.

Hilda is opgegroeid op een boerderij en was als kind altijd buiten, in de natuur. Ze komt uit een gezin van 6 broers en 2 zussen. Op de boerderij heeft ze geleerd respect te hebben voor al wat leeft. Haar kunst is geïnspireerd op alles wat de natuur voortbrengt. Ze zegt te ‘hebben leren kijken in de natuur’. ‘Alles is in de natuur met elkaar verbonden’ zegt ze, ‘natuurvolken weten dat als geen ander. Die kunnen bijvoorbeeld ook goed met wolven of bisons leven’. Ze werd extra geïnspireerd door een expositie in De Kappen over het thema wolf. En ze laat graag aan de hand van een van haar werken zien, dat alles met elkaar verboden is.

‘Ik ben altijd al gefascineerd van de kleuren. Je moet de trilling van de kleuren kunnen voelen. Ik maak schilderijen, krachtstenen, rainsticks, beelden, mandala’s van leer, beschilder keramiek. Vooral de stenen die ik beschilder worden vaak hele persoonlijke levensstenen die de persoon veel kracht geeft. Voor mij heeft een steen een oerkracht. Ik kijk er doorheen en word er door geraakt. Een steen geeft mij informatie, wat er op mag te komen staan.

In mijn schilderwerken zet ik heel veel in beeld. Daar moet men echt de tijd voor nemen om die goed te bekijken en te voelen. En iedere keer vindt men weer iets nieuws. Mijn schilderijen zijn oneindig en verbinden werelden met elkaar. Het beeld kan altijd verder gaan. Zo is het leven ook, verder durven kijken dan de horizon, verder luisteren dan de stilte’.

Tekst: Ton van Rijswijk
Een productie van RTV Sternet

Kijk voor meer cultuurmakers op de website van Art4More

Volg het nieuws uit Haaksbergen