Cultuurmakers – Marianne Appels

Art4More en RTV Sternet maken portretten van bekende en onbekende cultuurmakers, deze keer is het de beurt aan Marianne Appels.

Als kind al had Marianne Appels twee passies: tekenen en handballen. Ze ‘deed’ de KALO, werd sportleraar en bekwaamde zich ook in de sportmassage. Ze raakte nooit helemaal los van haar oorspronkelijke passie, het tekenen. Ze was intussen getrouwd en verhuisd van Gilze naar Eibergen vanwege de baan van haar man, gestopt met haar baan in het onderwijs en een massagepraktijk begonnen. Ze deed vooral babymassage.

Ze raakte in contact met een groepje vrouwen die haar stimuleerden om te gaan schilderen en weer te gaan tekenen. Ze kreeg extra les van Dennis Sierhuis . Hij bracht haar nieuwe technieken bij. Die extra lessen brachten haar terug naar haar oorspronkelijke passie, die ze vanaf dat moment ook kon combineren met ‘kleur’. Ze volgde een ‘masterclass’ bij Elske Benders in Ulft. Daar leerde ze er een techniek bij: werken met viltstiften en fineliners.

Intussen werd ze lid van de Kunstkring Berkelland (BART) en raakte betrokken bij de groep Estinea, die zich inzet voor kunstvorming voor mensen met een verstandelijke beperking. ‘Het is heel bijzonder om voor deze mensen te mogen werken en ook nog eens twee exposities te mogen verzorgen: No Limits en Art Brut’, zegt Marianne.

Ze ontwikkelde haar geheel eigen stijl. Ze brengt verhalen in beeld in boekjes met bijpassende illustraties. Zo ontwierp ze bijvoorbeeld het boekje ‘Pandemie’, waarin op elke bladzijde een deel of een aspect van de coronapandemie belicht in tekst en beeld. Marianne Appels heeft met tekst en met name met tekeningen in beeld willen brengen wat mensen bewogen en bezig gehouden heeft tijdens de coronacrisis.

Inmiddels werden 3 boekjes uitgegeven in eigen beheer. Twee andere titels zijn ‘Spruitjes met een knipoog’ en ‘Muisje Pluisje Trippelien. Haar man hielp haar overigens met de illustraties.

Marianne is er helder over: ‘Kunst is de basis voor onze nationale identiteit. Via schilderen, tekenen, keramiek, 3D toepassingen enzovoorts, geef je mensen een andere kijk op hun omgeving. Je levert een bijdrage aan de beeldvorming, leert ook hun fantasie prikkelen, je leert mensen kennis maken met emoties, met andere gedachten. Ze zegt wel te proberen ‘haar eigen handtekening’ te ontwikkelen. Opdat iedereen meteen zegt: ‘dat moet het werk van Marianne Appels zijn’.

Kijk voor meer informatie op de website van Marianne Appels

Kijk voor meer cultuurmakers op de website van Art4More

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Een productie van RTV Sternet