Cultuurmakers – Marianne Appels

Marianne Appels is één van de deelnemers aan de Kunstmarkt Haaksbergen 2024. De in Haaksbergen woonachtige kunstenares maakt tekeningen en schilderijen.

Kijk voor meer informatie op de website van Marianne Appels

Kijk voor meer informatie op de facebook pagina van Marianne Appels

10 vragen aan de kunstenares

Wie ben ik

Marianne Appels van der Burgt, een Brabantse in de Achterhoek, sinds 4 jaar in Haaksbergen, -volgens veel mensen ligt dat nog in de Achterhoek-, waar het goed toeven is. Na jaren in het onderwijs en een praktijk voor sportmassage, babymassage, voetreflexologie gerund te hebben, ben ik gaan schilderen. Elf jaar ben ik lid geweest van een Kunstkring en heb daar een enkele workshop gevolgd en in de organisatie vorm gegeven aan activiteiten.

De laatste jaren teken ik meer en meer, vooral met potlood, fineliner en viltstiften. Het is een ontspannende bezigheid, lekker in je eigen bubbel zijn.

Kunst kan van alles zijn, mooi, lelijk, perfect of imperfect. Soms volgens plan en soms gewoon kijken wat er op papier komt.

Mijn grootste passie was handballen, maar dat gaat niet meer, dus wordt het handbal kijken.

Daarna is dat toch wel creatief bezig zijn: dat kan zijn ideeën uitwerken, of opdoen, tekenen, wandelen en gezellig met vriendinnen over kunstdingen kletsen.

Wat mij inspireert kan van alles zijn: een kleur, iets wat ik onderweg tegenkom, een woord, een gevoel of een gebeurtenis.

Hoe lang doe ik over een kunstwerk? Dat is afhankelijk van de grootte van het papier en hoe vol ik dat wil tekenen. Dat kunnen kleine tekeningetjes zijn van 10 x 10cm en die zijn zo af. Maar een grote tekening van bijvoorbeeld 100 bij 90 cm, daar gaan uren en uren inzitten afhankelijk van de details die ik aanbreng.

Ik ben autodidact, dus geen officiële Kunstacademie opleiding.

Mijn vrije tijd besteed ik het liefst met tekenen, wandelen en natuurlijk thuis zijn met mijn man.

Ben ik tevreden met de keuzes die je in je werk gemaakt heb? Ja, het lesgeven heb ik altijd graag gedaan of dat op een school was of aan een vereniging, dat maakt geen verschil. Samen met andere mensen naar iets toe werken is leuk. Ik ben een teamspeler. Ook het werken in mijn massagepraktijk, waar ik jonge moeders hun baby heb leren masseren, was een bijzondere ervaring. Topsport kan veeleisend zijn, misschien zou ik bij een tweede kans mijn tweede keuze verwezenlijken: Kunstacademie.

Wie of wat inspireert jou? Ik denk dat ik die vraag al beantwoord heb in vraag 2.

Een favoriet museum heb ik niet echt speciaal, maar Rijksmuseum Twente is lekker dichtbij en heeft zeker ook mooie exposities zoals: houtskool x 9 kunstenaars. Geweldige werken daar en dat werkt ook inspirerend.

Waar zou ik willen wonen? Ik ben al wel 8 keer verhuisd in mijn leven, het is overal goed toeven. Je moet er zelf iets van maken en Haaksbergen bevalt me ook!

Over de Kunstmarkt Haaksbergen 2024

De kunstmarkt Haaksbergen is een wervelend, kleurrijk, vernieuwend, creatief jaarlijks terugkerend evenement waar kunst- en cultuurmakers en vele, vele bezoekers iedere zomer naar uitkijken. De Kunstmarkt wordt dit jaar voor de 18e keer georganiseerd, op zondag 21 juli 2024 in Park Scholtenhagen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Kunstmarkt Haaksbergen

De Kunstmarkt Haaksbergen 2024 is een project van Art4More.nl

Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet