De coronacijfers in Haaksbergen en Twente zijn weer iets beter dan vorige week

Omgerekend zijn er in Haaksbergen wel nog steeds meer meldingen dan in geheel Twente.

Het RIVM meldt voor Haaksbergen nog steeds slechtere coronacijfers dan voor heel Twente, maar dat verschil is voor de derde week op rij wel kleiner geworden. Ook kruipen de Haakbergse en Twentse cijfers iets meer richting het landelijk gemiddelde.

In de week van van 12 tot en met 18 januari zijn er bij het RIVM 95 meldingen van positief op COVID-19 geteste Haaksbergenaren binnengekomen. Dat zijn er 77 minder dan vorige week. Na drie weken stabilisatie is dit een behoorlijke afname.

Haaksbergen in Twente en Nederland

Het betekent een daling van zo’n 45 procent ten opzichte van een week eerder. De daling gaat harder dan de daling van afgelopen week in Nederland (was ongeveer 22 procent).

Omgerekend zijn in Haaksbergen wel nog steeds iets meer meldingen dan in geheel Twente en een stuk meer dan in geheel Nederland (Haaksbergen 391 per 100.000 inwoners, Twente 316, Nederland 226).

Er waren deze week vier Twentse gemeenten met meer positieve meldingen dan Haaksbergen. Tubbergen had verhoudingsgewijs de meeste meldingen, Enschede de minste. Alleen drie gemeenten in noord- en noordoost-Twente en Rijssen-Holten scoren wat dit betreft slechter dan Haaksbergen.

Haaksbergen gemiddeld in aantal tests

Het lage aantal in Enschede wordt wellicht deels verklaard door het feit dat van alle Twentenaren mensen uit Enschede de afgelopen twee weken het minst hebben getest in een teststraat van de GGD. Het omgekeerde geldt voor Tubbergen. Inwoners van drie Twentse gemeenten testten meer dan de Haaksbergenaar (4449 tests).

Een andere indicatie voor de stand van zaken is het percentage positieve tests. Van alle tests die in de week van 4 tot en met 10 januari door de GGD op Twentenaren is uitgevoerd was 14,3 procent positief. Dat is wat minder dan vorige week, toen dit percentage 16,9 procent bedroeg. Het percentage ligt boven het gemiddelde van Nederland.

Vaccinatiecijfers

Het RIVM publiceert nog geen vaccinatiecijfers per regio of gemeente.

Kijk hier voor meer coronacijfers over Haaksbergen

Kijk hier voor meer coronacijfers over Twente

Kijk voor de geldende maatregelen op het Coronadashboard van de Rijksoverheid

Tekst en graphics: Hans Dekker
Een productie van RTV Sternet