De Haaksbergse Toer- en Fietsclub wijdt nieuwkomers in

Het uitgangspunt is dat iedereen moet kunnen deelnemen met de trainingen van HTFC.

Uit de wind fietsen, in een waaier rijden. Het zijn gevleugelde uitdrukkingen in de wielerwereld. De Haaksbergse Toer- en Fietsclub (HTFC) wijdt beginnende toerfietsers in, in de beginselen van het wielrennen. Gericht fietsen worden deze trainingen genoemd en ze worden de komende tijd op zaterdagochtend gehouden.

Met een nieuw wielerseizoen voor de deur, is ook de HTFC weer begonnen met dit zogenoemd gericht fietsen. Voor de leden bedoeld als voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar voor nieuwe leden of fietsliefhebbers die overwegen lid te worden een goede gelegenheid om nader kennis te maken met de wielersport. “Vooral bedoeld om te oefenen hoe je zo goed mogelijk in een groep kunt fietsen”, legt Herman Blöte, een van de coördinatoren uit. Fietsen in een peloton lijkt misschien een vanzelfsprekendheid. In de praktijk komt er best wat meer bij kijken, aldus Blöte. “Bij de minste of geringste onoplettendheid kan het fout gaan. Je moet dan ook voortdurend elkaar in de gaten houden.”

Veiligheid staat voorop

Omdat veiligheid bij de HTFC voorop staat, is jaren geleden het zogenoemde gericht fietsen geïntroduceerd. Maar los van het leren fietsen in een peloton is het gericht fietsen vooral ook bedoeld als voorbereiding op het wegseizoen. “Tijdens de trainingen splitsen we de deelnemers op in meerdere groepen, waarbij we erop letten dat de wielrenners aan elkaar gewaagd zijn. Uitgangspunt is namelijk dat iedereen moet kunnen deelnemen: ongeacht of je veel fietst en hoe je getraind bent.”

Oefeningen

Vervolgens worden allerlei oefeningen gedaan. “Dat doen we op veilige verkeersluwe weggetjes of we gaan bijvoorbeeld naar de Needse berg, waar je hele specifieke oefeningen kunt doen.” Het gericht fietsen is dus niet alleen voor leden van de HTFC bedoeld. “Dit is juist een uitgelezen mogelijkheid voor geïnteresseerden om eens geheel vrijblijvend kennis te maken met de wielersport.”

De trainingen zijn iedere zaterdagochtend van negen tot circa elf uur. “Naderhand drinken we koffie en evalueren we de oefensessie.” Start is het clubgebouw van de HTFC aan de Geukerdijk 107.

foto: Alexander Fianke

Kijk voor meer informatie op de website van HTFC

Kijk meer sport uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen