De Hasseler Es F16 crash 30 jaar geleden

RTV Oost trok dertig jaar na dato de wijk in en blikte samen met buurtbewoners terug

Vrijdag 11 februari is het exact dertig jaar geleden dat een F16 neerstortte in de Hengelose wijk Hasseler Es. Ongetwijfeld een van de meest bizarre ongelukken uit de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart. Een F16 van de Koninklijke Luchtmacht crasht middenin een woonwijk en wonderwel loopt niemand ook maar een schrammetje op. RTV Oost zendt op 11 februari om 20.30 uur de documentaire De Hasseler Es F16 crash uit.

Nadat de vlieger te maken kreeg met een haperende motor maakte hij gebruik van zijn schietstoel, waarop het toestel te midden van de huizen op een speelveldje landde. “Hij had ‘m niet beter neer kunnen zetten”, zei een verbijsterde agent tegen de verzamelde pers. Het miraculeuze ongeval werd wereldnieuws.

Terugblik op de crash

RTV Oost trok dertig jaar na dato de wijk in en blikte samen met buurtbewoners, die er destijds ook al woonden, terug op deze memorabele dag. Over wat ze zich nog herinneren van de crash zelf en vooral ook de turbulente periode erna.
De buurt reageerde destijds aanvankelijk zelfs met enige Twentse nuchterheid op de bijna-ramp. Maar pas later ten tijde van de Bijlmerramp drong het besef pas in volle omvang door tot de bewoners van de Hasseler Es. Of zoals een van hen het verwoordt: “Toen pas had ik zoiets van: dat had óók gekund bij ons. Wat een geluk hebben wij gehad!”

De documentaire De Hasseler Es F16 crash zie je vrijdag 11 februari om 20.30 uur op TV Oost. Deze uitzending wordt om het uur herhaald. Ook wordt er uitgebreid aandacht aan de Hengelose F16-crash besteed op de website van RTV Oost, op radio en in het tv-programma Bij Oost | Vandaag.

Kijk voor meer informatie op de website van RTV Oost

Volg het nieuws in Haaksbergen