Duivensport is weer mogelijk



We moeten natuurlijk tegenwoordig alles relativeren. Wat is ernst? Wat is noodzaak? En wat is gewoon leuk en prettig? In de ernst van de huidige gezondheidscrisis was het bericht dan ook van geen enkel belang, maar óóóh wat was het een leuk en prettig bericht. De vele honderdduizenden duiven in Nederland mochten weer ingekorfd worden luidde de mail van vrijdagavond 8-mei die werd verstuurd door de Nederlandse Duivensportbond en de COVID-19 werkgroep.

Duivenhart maakte een klein sprongetje
De afgelopen weken is door deze laatste groep hard gewerkt om een protocol te schrijven en vervolgens in te leveren bij de landelijke coördinatie via de veiligheidsregio’s. Dit protocol is vorige week goedgekeurd en daarmee kunnen we weer gaan vliegen, maar wel met enkele restricties. Zo mogen we wel vliegen, wel een uitslag maken van de vlucht, maar niet vliegen in competitieverband. Daarnaast gaat het inchecken van de duiven natuurlijk extra zorgvuldig wat voor de vrijwilligers méér werk betekent.. maar we kunnen weer: dat telt.

Maar zoals u de afgelopen jaren misschien wel hebt gelezen; een duif vliegt door de lucht en wordt op diverse plaatsen losgelaten gedurende het seizoen. Deze plaatsen liggen doorgaans allemaal in Nederland – België en Frankrijk. België is echter nog in een “intelligente”-lockdown en dus kunnen we daar geen duiven loslaten. Voor onze regio minder vervelend dan voor bijvoorbeeld duivenmelkers in Zeeland. Gelukkig is onze regio Oost-Nederland voorzien van een pro-actief bestuur dat met de luchtverkeersleiders snel heeft gezocht naar goede losplaatsen in buurland Duitsland, waar vorige week al begonnen is met de eerste vluchten te vervliegen. We zijn uitgekomen op een programma dat voor onze vereniging Zuid georiënteerd is, dat wil zeggen : Kalkar –  Weert – Gronsveld  – Bitburg – Völklingen – Dudelange en Weil am Rhein.

Andere omstandigheden
Als we deze vluchten afgewerkt hebben zal er opnieuw gekeken worden of we vanuit de grens kunnen overstappen naar Frankrijk. Dan kunnen onze duiven de vliegroute weer gaan pakken die ze gewend zijn te pakken. U kunt zich indenken dat deze nieuwe richting allerlei vragen en spannende gedachtes oplevert bij de coaches. We komen in een land met een bovengronds elektriciteitsnet, veel windmolens, bergen waar de ochtendnevel blijft hangen en een ander effect van de wind en ligging. Allemaal factoren die ons aan het denken zet en waar we nog enkele dagen tijd voor hebben om er aan te wennen. Maar wellicht wordt het vluchtprogramma weer totaal anders als België de grenzen opent. In de clubgebouw is het erg rustig: we moeten ontsmetten, werken met vaste krachten, mogen niet samenkomen en de kantine blijft gesloten.

Beek en Donk

Deze week was er dan de eerste vlucht vanuit Beek en Donk. Een pittoreske plaats in Brabant, hemelsbreed zo’n 103 kilometer vanaf Haaksbergen. Vrijdagavond werden door de inkorfploeg van De Vale Doffer maar liefst 336 duiven ingemand voor deze wedvlucht. Zaterdagmorgen startte bewolkt met een wzw wind. Om 11.00 uur was het weer op de vlieglijn goed genoeg om de duiven aan hun terugreis te laten beginnen. De meeste duivenmelkers wisten op dat moment wel dat ze  tijdig hun klok moesten zetten en hun hokken open moesten zetten, want als er zuid in de wind zit, halen de duiven meestal hoge snelheden.

Uitslag

Zaterdagavond 23 mei togen de duivenmelkers om en naar het clubgebouw om hun klokken uit te laten lezen. De duiven waren weer op de hokken gekomen en de snelste duiven vlogen 115 kilometer per uur. Secondes maken dan het verschil (gaat de duif direct naar binnen of maakt hij nog 2 ererondjes). Na een uur waren alle klokjes uitgelezen en kon het vluchtverloop/aankomstlijst met de meters per minuut worden opgemaakt: 1. JH Breukers, 1923 mpm  2. Thijs Boomkamp, 1920 mpm 3. RB Temmink 1881 mpm, 4. RB Temmink  1870 mpm en 5. Thijs Boomkamp 1869 mpm

Jan Breukers kreeg namens de vereniging een bos bloemen overhandigd en tevens ontvangen twee liefhebbers met hun duif op plek 5 en 10 een waardebon die werd aangeboden door Bakkerij Bi’j Oons.

’s Avonds, toen alle Overijsselse duivenclubs hun bestanden hadden ingestuurd, was op www.compuclub.nl te lezen dat JH Breukers en Thijs Boomkamp naast duif 1 en 2 in hun club, ook plek 1 en 2 opeisten van de gehele afdeling Noord met 14720  duiven. Een puike prestatie die Haaksbergen in duivensportland weer op de kaart zet. Volgende week vliegen we vanaf Weert, we gaan zien wat dat gaat brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *