Brandweer Twente verzorgt lezingen voor diverse groepen.
Paul Sijtema vertelt dat hij naast beroepskracht ook vrijwilliger bij de brandweer is. Aan de hand van een diavoorstelling neemt hij de groep mee langs preventie en alle fases die bij brand komen kijken.
Voor wie is deze presentatie aan te vragen: voor alle (grotere) groepen en verenigingen die zelf voor de locatie kunnen zorgen. Dus appartementencomplexen, buurtverenigingen maar ook sportverenigingen. De Noaberpoort heeft deze lezing aangevraagd voor alle senioren ontmoetingsgroepen op de verschillende locaties.
Voorkomen en Ontdekken
Aan de hand van praktische voorbeelden wordt de top 3 benoemd. De genoemde oorzaken spreken tot ieders verbeelding net als de tips om ze te voorkomen. Als Sijtema uitlegt dat de standaard bezetting van de 1e wagen (tankwagen) 6 personen is die aangevuld kan worden met bv een ladderwagen met nog eens 2 tot 4 personen, is iedereen het er over eens dat je die liever niet tegelijk in je keuken wilt.
Het allerbelangrijkste middel om brand te ontdekken is de rookmelder. Het belang van de rookmelder wordt onderstreept door het feit dat ‘s nachts ons reukorgaan is uitgeschakeld. Wanneer we de rook dus niet ruiken, raken we erdoor bedwelmd hetgeen tot bewusteloosheid en erger leidt. Ons gehoor werkt nog anders zouden we de wekker niet horen en de oogzenuw geeft nog steeds prikkels door aan de hersenen. Dat we na het afgaan van het alarm, ongeveer 3 minuten hebben om de woning veilig te verlaten en dat dat bij ouderen niet meer zo snel gaat, want we moeten ‘s nachts toch ook eerst even wakker worden, maakt wel diepe indruk.
Rookmelder
Per 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere etage in huis een rookmelder te hangen. Deze rookmelders moeten in de vluchtroute van de slaapkamer naar de buitendeur hangen. Het is ook verstandig om een rookmelder in de ruimte van elektrische apparatuur zoals verwarmingsketel of wasruimte met wasmachine en droger.
Dove mensen kunnen bij gehoorwinkels hulpmiddelen kopen (bv flitslichten) die gekoppeld worden aan de rookmelder zodat ook zij op tijd gewaarschuwd kunnen worden.
Koolmonoxide of wel CO is een sluipmoordenaar. Koolmonoxide ontstaat door een onvolledige verbranding en is reukloos en kleurloos. Onvolledige verbranding kan ontstaan bij verbrandingsapparatuur zoals een verwarmingsketel die niet goed is afgesteld of bij uitlaatgassen van een auto (denk hierbij ook aan files in een tunnel en open raampjes in de auto). De verschijnselen van een koolmonoxide vergiftiging kunnen vrij vaag zijn: rode wangen, misselijk, hoofdpijn, vermoeidheid en slaap.
De sensor van een rookmelder gaat ongeveer 10 jaar mee. De sensor van een koolmonoxidemelder gaat ongeveer 7 jaar mee.
Afhankelijk van de ruimtes hangen rookmelder en CO-melder niet op dezelfde plek. Om deze reden adviseert de brandweer losse melders i.p.v. een combi. Meer uitleg hierover tijdens de presentatie.
Brandwonden
De belangrijkste oorzaken voor brandwonden zijn vuur en hete vloeistoffen. Bij vlammen niet hollen maar rollen. Altijd geldt: Eerst water de rest komt later. Koel minstens 10 minuten met koel water.
Nazorg
Gaat er toch iets mis en is de brand iets groter dan moet er veel gebeuren. De brandweer kan Stichting Salvage waarschuwen. St. Salvage werkt met alle verzekeringen samen en kan tijdelijk alle zorg omtrent de woning uit handen nemen.
Brandweer Twente is een onderdeel van de veiligheidsregio. Bij Brandweer Twente werken ongeveer 1000 mensen waarvan 330 als beroeps en de rest als vrijwilliger. Haaksbergen draait alleen op vrijwilligers. Dus zodra de slager, bakker, portier of uw collega het werk uit de handen laat vallen, gaat hij of zij letterlijk mens of dier uit de brand helpen.
Binnen de regio Twente zijn 29 kazernes verdeeld over 14 gemeenten. Twente maakt ook gebruik van drones. Drone Argus spoort de brandhaard op zodat de inzet beter gericht kan worden.
Kijk voor meer informatie op de nationale site van de brandweer
Wilt u meer weten over de Noaberpoort
Volg het nieuws in Haaksbergen