Uitvoering Stabat Mater van Pergolesi in de Protestantse kerk Haaksbergen

Uitvoering Stabat Mater van Pergolesi in de Protestantse kerk Haaksbergen

Wanneer

12 maart 2023    
15:00 - 18:00

Uitvoering Stabat Mater van Pergolesi in de Protestantse kerk Haaksbergen

In de protestantse kerk aan de Von Heijdenstraat in Haaksbergen zal zondagmiddag 12 maart om 15.30 uur het Stabat Mater van Pergolesi (1710-1736) uitgevoerd worden door het vrouwenkoor BellaDonna dat begeleid wordt op het Honhof orgel.

Het Stabat Mater is een middeleeuws meditatief gedicht dat stilstaat bij het lijden van Maria, de moeder van Christus, gezeten aan de voeten van haar gekruisigde zoon. De tekst begint met de woorden Stabat mater dolorosa, ‘De moeder stond bedroefd’. Het gedicht is in de loop der eeuwen door zeker 250 componisten op muziek gezet, Pergolesi’s versie is niet alleen zeer indringend, maar zeker ook de beroemdste.

Gustavo Trujillo (*1972) heeft een bewerking gemaakt voor 3-stemmig vrouwenkoor. De welbekende sopraan- en alt aria’s zijn onveranderd en de duetten zijn verrijkt met nog drie stemmen erbij. De solisten zijn Esther Gutbub (sopraan) en Sabine Henkel (mezzosopraan). Het vrouwenkoor BellaDonna uit Gronau onder leiding van Marion Röber neemt het koorgedeelte voor haar rekening. Gijs van Schoonhoven zal de koorzang begeleiden op het Honhof-orgel.

Gustavo Trujillo is een veelzijdig componist die werken schreef voor koor, orkest, kamermuziek en liederen. Daarnaast houdt hij zich bezig met bewerkingen en her-composities van werken van bekende componisten, zoals Rossini en Bach.

De uitvoering van het Stabat Mater zal omlijst worden met orgelwerken die aansluiten bij de passietijd, gespeeld door Gijs van Schoonhoven.

Datum: zondag 12 maart
Tijd: 15.30 uur, kerk open vanaf 15.00 uur
Locatie: Protestantse kerk, Van Heijdenstraat Haaksbergen.
Entreeprijs € 10,-, jongeren tot 18 jaar en studenten € 5,-, kinderen tot 12 jaar gratis.