Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lente in de schaapskooi

1 april 10:00 - 16:00

Lente in schaapskooi “t Horstervennehoes Haaksbergen

Lente in de kooi, nieuw leven is er volop. De lammetjes laten met hun bléren luid van zich horen. Vandaag is het feest in de kooi, de lente wordt gevierd met leuke activiteiten voor jong en oud; lammetjes aaien, demonstratie schapendrijven, roofvogelshow.

LENTE IN DE KOOI, zo noemen we alweer een aantal jaren ons evenement op tweede paasdag. Voorheen stond het bekend onder de naam Lammetjesdag . Door de strenge regels die de overheid terecht ingesteld heeft ter voorkoming van Q koorts besmetting mogen we tijdens het aflammeren geen bezoek in de kooi ontvangen. Pas nadat alle lammetjes geboren zijn mag de kooi weer open voor publiek. Mede hierdoor moesten we stoppen met “Kraomschudd’n”. Dat waren een aantal zondagen waarop de kooi open was en je de kans had een geboorte mee te maken.

Bij onze kudde worden de eerste lammeren vanaf begin januari geboren en dat gaat door tot ongeveer half maart.
In totaal worden er ongeveer rond de 400 lammetjes geboren. Een deel hiervan kan bij de kudde blijven ter vervanging van de oude schapen.

Deze lammetjes kunnen tijdens Lente in de kooi geadopteerd worden. Hiermee wordt de kudde financieel gesteund.

Dat het lammerseizoen bij onze kudde zo vroeg van start gaat heeft als reden dat de lammetjes groot en sterk genoeg zijn om mee te lopen met de kudde als deze begin mei het veen opgaat.

Het aflammeren gebeurt altijd in de kooi, de moederschapen (ooien) worden bij binnenkomst meteen geschoren zodat ze het niet te warm krijgen. Daarnaast is het ook hygiënischer tijdens de bevalling en het zogen. Pasen valt op sommige jaren laat in het jaar en als de kooi dan weer open mag zijn de lammetjes alweer wat groter.

Het is dan nog steeds leuk om ze te bekijken maar het allerkleinste dartelende grut steelt toch nog altijd ieders hart. Dit jaar hebben we geluk valt en Pasen vroeg namelijk tijdens het laatste weekeind van maart.

Maandag 1 april is het 2e Paasdag en dan organiseert de Stichting Schaapskudde Haaksbergen weer het prachtige familie-evenement LENTE IN DE KOOI.

• De kooi is open, bezoekerscentrum ook
• Brokjes om de dieren te voeren zijn te koop in de kooi
• Een kleine braderie met mooie veelal zelfgemaakte spullen te koop
• Achter de kooi in het weiland zijn demonstraties schapen drijven
• Ook vind je daar de roofvogelgelshows waarbij kinderen gevraagd worden om mee te doen
• Catering en zitjes op het erf

Pinnen kan beperkt dus raden we aan om contant geld mee te nemen. Honden mogen het terrein niet op (schapen en roofvogels worden hier bang van). Als het mogelijk is kom op de fiets wegens beperkte parkeerplaatsen.

datum: 01-04-2024
tijd: van 10.00 tot 16.00 uur
locatie: Schaapskooi en bezoekerscentrum Horstervennehoes, Schapendrift 11, 7481 TK Haaksbergen
entreeprijs: € 3,00 (va. 4 jaar) € 5,00 (va. 16 jaar)

Voor meer informatie: https://www.schaapskuddehaaksbergen.nl/

Kijk hier voor de agenda van Haaksbergen e.o.

Kijk hier voor de agenda van Twente e.o.

Een evenement aanmelden kan via: https://haaksbergeninbeeld.nl/aanmeldformulier-agenda-van-haaksbergen/

Gegevens

Datum:
1 april
Tijd:
10:00 - 16:00