Faillissement aangevraagd voor meubelwinkel Ockr Haaksbergen: tientallen klanten met lege handen

De eigenaar van meubelwinkel Ockr heeft het faillissement aangevraagd.

Al dagenlang roerden tientallen ontevreden klanten uit het hele land zich. Ze hadden een aanbetaling gedaan, maar kregen maar geen meubels. Tegelijkertijd lukte het ze niet contact te krijgen met de meubelzaak. Vandaag wordt duidelijk dat de eigenaar van meubelwinkel Ockr in Haaksbergen het faillissement heeft aangevraagd. Naar schatting tientallen klanten staan met lege handen en schieten er al snel honderden euro’s bij in.

Ockr heeft slechts circa driekwart jaar bestaan. Behalve dat in de herfst van 2021 een winkel aan de Bartokstraat in Haaksbergen werd geopend, was de firma daarvoor al volop actief op internet. Onder meer met een gelikte website. Klanten bestelden er vanuit het hele land.
Maar na een vliegende start ging het de afgelopen tijd bergafwaarts.

Buffetkast Bente

Een van de onbetwiste blikvangers in het assortiment is de buffetkast Bente. Afgeprijsd van 1000 naar 800 euro, waarbij klanten werden gevraagd een aanbetaling te doen.

Een van die klanten maakte alvast de helft over, maar hoorde vervolgens taal noch teken meer. Toen ze probeerde de winkel te bereiken, lukte dat niet. Waarop de argwaan toesloeg.

Recensies op internet

En ze blijkt bepaald niet de enige. Intussen hebben ontevreden klanten zich verzameld in een besloten Facebookgroep. En op internet regent het klachten van boze kopers, die zich er vooral over beklagen dat de eigenaar zich onbereikbaar houdt. In tal van recensies adviseren ze potentiële nieuwe klanten weg te blijven bij “deze oplichters”.

Wat velen vreesden, komt nu uit. De eigenaar heeft afgelopen week het faillissement aangevraagd. Naar verwachting wordt dit komende woensdag door de rechtbank uitgesproken.

In een brief die hij zaterdag naar zijn klanten stuurde, meldt de eigenaar dat het faillissement dat er sprake is van overmacht. “Het faillissement is ontstaan buiten onze macht om.”

Naar verluidt zijn onder meer de hoge transportkosten de winkelier fataal geworden. De meubels moesten vanuit het Verre Oosten naar ons land worden verscheept, maar na corona zijn de transportkosten – met name containervervoer – explosief gestegen.

Curator doet onderzoek

Er zal nu een curator worden aangesteld die nader onderzoek zal doen naar de achtergronden van het bankroet. Dan zal onder meer blijken hoeveel gedupeerden er zijn en hoe groot de totale schuldenlast is. Duidelijk is al wel dat de individuele kopers er per persoon al snel vele honderden euro’s bij in zijn geschoten.

De kans dat ze ooit nog wat van hun centen terug zien, is niet al te groot. Bij faillissementen is het immers altijd de Belastingdienst die voorrang krijgt boven alle andere schuldeisers.

Meldingen bij politie

Een politiewoordvoerster laat weten dat er nog geen officiële aangiften liggen, maar dat er wel enkele meldingen zijn binnengekomen. Onduidelijk is nog of de politie nader onderzoek zal doen. “Het kan ook zijn dat we de klanten zullen adviseren om dit via een civielrechtelijk traject te doen.”

Meer over ondernemen in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Tekst: Jan Colijn
Een coproductie met RTV Oost