Flip en Marijke Kramer-Raaijmakers zijn 60 jaar getrouwd

Schuif aan bij Flip en Marijke Kramer-Raaijmakers en je wordt getrakteerd op mooie verhalen. Vraag maar na bij locoburgemeester Johan Niemans. Namens de gemeente bracht hij het paar een bloemenhulde op hun 60ste trouwdag.

Woensdag 6 maart was het precies 60 jaar geleden dat Flip Kramer (85) en Marijke Raaijmakers (81) trouwden voor de wet. Na vele verhuizingen streken ze, samen met hun vier jonge kinderen, begin jaren zeventig neer in Haaksbergen. Al gauw wist het markante stel zich een plekje te verwerven in de dorpsgemeenschap. ‘Hier blijven we!’

Geheim

Johan Niemans probeerde hen het geheim van een lang huwelijk te ontfutselen. ‘Overal waar mensen samen leven heb je liefde én heibel. Nóóit weglopen als er een keer ruzie is!’, stelt de bruid. Haar echtgenoot knikt: ‘Sorry is maar een kort woordje.’ Natuurlijk komt Marijkes betrokkenheid bij de lokale politiek ter sprake. Voor Leefbaar Haaksbergen zat ze vier jaar in de gemeenteraad. ‘Ik heb er veel van geleerd, maar één periode vond ik genoeg. Interesse in de politiek heb ik zeker nog.’ Ook stond ze aan de wieg van de Montessorischool in de Veldmaat, waar ze kleuterjuf werd. Dat ze door ziekte (fibromyalgie) haar droombaan moest opgeven, deed haar veel verdriet. Mede daarom zette de bruidegom op zijn 61ste een punt achter zijn loopbaan als docent aan het ROC en pakte zonder meer de rol van mantelzorger op.

Hartstikke druk

‘Flip doet hier alles in huis en dat doet hij héél goed! ‘, verzekert Marijke. ‘Daarnaast is hij vrijwilliger. Hij is gewoon hartstikke druk!’ Zo draait de bruidegom het ‘Digitale inloopspreekuur’ in de bieb, is ‘Seniorenvoorlichter’ van de gemeente en helpt namens de ouderenbond senioren met hun belastingaangifte. ‘Nog steeds vind ik het leuk om mensen iets te leren’, legt hij uit. ‘Ik zie veel oude knarren. Nou…. de meeste zijn jonger dan ik.’ En dan wandelt Flip ook nog drie keer daags met de hond en loopt elke donderdagochtend de tien kilometer met DIO. Want ja, om er voor zijn vrouw te kunnen zijn, moet hij zelf wel fit blijven.

Blijdschap en verdriet

Het stel vertelt Niemans over avontuurlijk kamperen in de VS, waar twee van hun dochters wonen. En over het verdriet door de dood van hun oudste kleinkind. Maar ze stralen weer als ze denken aan de geboorte van hun eerste achterkleinkind, over hooguit een maand. Komende zomer hopen ze met de complete familie hun diamanten huwelijk te vieren. ‘Want op 25 juli 1964 zijn we in de kerk getrouwd. Dat is voor ons dé dag.’

Volg het nieuws uit Haaksbergen