Fotobiënnale 2024: foto’s die zweven, draaien en drijven

Fotogroep Haaksbergen gaat met vijfde Fotobiënnale terug naar waar het ooit begon: het Scholtenhagenpark.

De eerste editie in 2014 was bedoeld als eenmalige buitententoonstelling rond de 40ste verjaardag. Maar nu is de Fotobiënnale Haaksbergen alweer toe aan het eerste lustrum. Om die reden gaat de Fotogroep Haaksbergen terug naar waar het tien jaar geleden allemaal begon: het Park Groot Scholtenhagen.

Daar, op het plein voor de muziekkoepel bij Het Hagen is zaterdag 25 mei 2024 de officiële aftrap voor genodigden. Ook nu weer is de opening van de Fotobiënnale tevens het startsein voor de Week van de Amateurkunst (WAK).

Sportlaan Haaksbergen

De vijfde editie toont ruim 160 foto’s, gegroepeerd rond de Bergingsvijver bij het Glazen Bos, via het tot ‘Sportlaan Haaksbergen’ omgedoopte Dievelaarslaantje naar het park bij Het Hagen. Een korte route om lang in te dwalen.

Haaksbergenaren, toeristen, campinggasten en dagjesmensen uit alle windstreken kunnen genieten van fraaie foto’s op speciale plekken en op bijzondere wijze gepresenteerd. Met foto’s van de eigen leden. Omdat de fotoclub vaker naar buiten wilde treden en waarom zou je daar dan anderen niet van mee laten genieten? Zo waren van meet af aan de uitgangspunten.

Voor alle leeftijden

Laagdrempelig en geschikt voor alle leeftijden is de biënnale eveneens. Mede daardoor groeide het fotofestijn uit tot een bovenregionaal publieksevenement van formaat. Eén keer moest de fotoclub overslaan, in het eerste coronajaar 2020. Zo kon het dat het eerste lustrum van de biënnale dit jaar onderdeel is van het jubileumprogramma rond het 50-jarig bestaan van de Fotogroep Haaksbergen.

Natuurlijke ereboog

En daarom is flink uitgepakt. Met als vaste prik ook nu foto’s op doeken, deuren, deksels en panelen. Het publiek ziet ze draaien, drijven, dansen en zweven in het park. De foto’s op motorkappen ontbreken evenmin. Drie zijn er opgehangen aan een dikke tak van een van de vele stokoude bomen in het park. Een tak als natuurlijke ereboog. Zo is de Fotogroep altijd op zoek naar bijzondere presentaties en decors.

Het Silorama

‘Wegens succes geprolongeerd’ geldt zeker ook voor het zogenoemde Silorama. Deze ronde, stalen constructie met een doorsnee van zes meter biedt ruimte voor een foto van 17 meter lang en 1,30 meter hoog.

Het ‘Panorama Haaksbergen’ beleefde in 2022 zijn vuurdoop op het cultuurplein voor theater De Kappen en was gelijk een doorslaand succes. Welke panoramafoto dit keer het Silorama siert, houdt de Fotogroep nog even geheim. Net als de presentatie van drijvende foto’s.

Mensen die komende dagen regelmatig in het Scholtenhagenpark wandelen, fietsen of de hond uitlaten, kunnen vanaf komende week onderweg zomaar enthousiaste leden van de Fotogroep tegenkomen tegen komen die dan druk zijn met de opbouw van de Fotobiënnale 2024. Die neemt twee weken in beslag.

De vijfde Fotobiënnale Haaksbergen is te zien van 25 mei tot en met 3 november 2024. Locatie: Park Groot Scholtenhagen in Haaksbergen.

Kijk voor meer informatie op de website van Fotogroep Haaksbergen

Meer over cultuur in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Eindredactie: Michrel van der Voort
Een productie van RTV Sternet