Gemeenteraad Haaksbergen akkoord met Marktplan

Het Marktplan heeft op donderdag 28 november groen licht gekregen van de meerderheid van de Haaksbergse gemeenteraad. Dat betekent dat de bouw van een supermarkt (Lidl), 67 woningen en een groenplek, door kan gaan. Maar het kan tegelijkertijd ook zo zijn, dat ingediende zienswijzen, die niet naar tevredenheid zijn gehonoreerd door het college en raad, gaan leiden tot lange procedures bij de Raad van State.

Kanttekeningen Nieuw Haaksbergen

Alleen de fracties van Team DAP en D66 stemden tegen het plan, dat door het college aan de raad was voorgelegd. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Hoewel uiteindelijk coalitiepartijen CDA en Nieuw Haaksbergen (NH) de doorslag gaven (VVD, PvdA stemden ook in), maakte NH een paar belangrijke kanttekeningen:

  • Er moet een nulmeting komen voor de omliggende percelen in het plangebied in verband met het mogelijk later optreden van schade;
  • De Hibbertstraat moet nog voor de bouwactiviteiten voorzien worden van degelijke bestrating;
  • De verkeerstromen na realisatie van het plan moeten duidelijker in kaart worden gebracht;
  • Er mag geen schade optreden voor de oude beuk
  • Het verwijderen van de oude muur van de oude pastorie mag geen problemen opleveren voor Sirtaki

Wethouder Scholten gaf aan met deze ‘voorwaarden’ geen problemen te hebben: er is al grotendeels in voorzien en/of er wordt nog in voorzien.

Fracties PvdA, CDA en VVD

De fracties van PvdA, CDA en VVD zagen geen doorslaggevende bezwaren in het plan, Vanzelfsprekend waren er ook bij hen bedenkingen, maar de gesignaleerde voordelen gaven de doorslag voor een positief eindoordeel. Die voordelen hadden naar de mening van deze fracties betrekking op: het beschikbaar komen van broodnodige woningen, de beoogde vergroening, de realisatie van het veel genoemde ‘haltermodel’ (aan beide einden van de Spoorstraat een ‘publiekstrekker’).

Team DAP en D66

Team DAP en D66 bleven volharden in hun bezwaren. Team DAP kwam zelfs met concrete verwijten richting college. Zoals het ontbreken van een openbare aanbesteding van de gemeentegronden en het onvoldoende verloop van het participatietraject voor de omwonenden.

Raad van Stateproof?

Met betrekking tot het ‘RaadvanStateproof’ zijn van het plan (er lijkt hier een nieuw ‘scrabblewaardig’ woord uitgevonden te zijn) werden overigens door diverse partijen twijfels geuit. Wethouder Scholten zei hierover, dat hij natuurlijk geen garanties kan geven en dat hij ook niet op de stoel van de Raad van State kan gaan zitten. Het is nu aan betrokken belanghebbenden (supermarkteigenaren, winkeliers, omwonenden) om af te wegen in hoeverre hun bezwaren kans maken om door de Raad van State als doorslaggevend te worden aangemerkt. Als zij procedures beginnen, al dan niet ondersteund door advocaten, is er voor de ontwikkelaars en gemeente nog een lange weg te gaan.

Meer over politiek in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Tekst: Ton van Rijswijk en Wim Oltwater
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet