Haaksbergen herdenkt bombardement 24 maart 1945

Op vrijdag 24 maart 2023 stonden de burgemeester en enkele leerlingen van het Assink opnieuw stil bij het tragische bombardement van 24 maart 1945.

Op 24 maart 2023 was het 78 jaar geleden dat het bombardement op Haaksbergen plaatsvond. Op een stralende zaterdagochtend 24 maart 1945 vielen toen rond half tien meer dan 300 bommen in het gebied van de Buurserstraat, Klaashuisstraat, Brink, Bevertstraat, Enschedesestraat en Veldkampstraat. Daarbij kwamen 57 mensen om het leven en raakten 200 mensen gewond. Een groot aantal Haaksbergenaren werd dakloos. Slechts acht dagen daarna werd Haaksbergen bevrijd.

Haaksbergen heeft sinds maart 2020 een gedenkplek voor de slachtoffers van het bombardement. Deze gedenkplek is gerealiseerd samen met een inmiddels regelmatig bezocht monument op de hoek van de Buurserstraat – Klaashuisstraat (bij de Brink).

In 2020 hebben heeft vanwege Corona slechts een klein aantal mensen de gedenkplek mogen onthullen. In achtereenvolgens de jaren 2021 en 2022 is op de ochtend van 24 maart een bloemstuk gelegd. Tot nu toe kon dit door de pandemie slechts in kleine kring plaatsvinden.

Op vrijdag 24 maart 2023 stonden de burgemeester en enkele leerlingen van het Assink opnieuw stil bij de gedenkplek en de tragische gebeurtenis. Voor het eerst kon dit in de openbaarheid. Het monument op de hoek van de Buurserstraat en de Klaashuisstraat was de plek waar overlevenden, nabestaanden, scholieren van het Assink Lyceum en belangstellenden deze vreselijke gebeurtenis herdachten.

Meer over cultuur in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen