Haaksbergen Toont Talent in de etalage: Jan te Lintelo en Miriam van der Velde van Mirs Fashion

Art4More en RTV Sternet organiseren het project ‘Haaksbergen Toont Talent in de etalage 2024’. Deze keer aandacht voor de match tussen kunstenaar Jan te Lintelo en Miriam van der Velde, eigenaresse van Mirs Fashion.

Vanaf 1 mei tot en met 2 juni 2024 wordt overal in Haaksbergen letterlijk kunst te kijk gezet in de etalages van Haaksbergse winkeliers en ondernemers. Bezoekers kunnen tijdens dit evenement een wandelroute volgen langs verschillende winkels met kunst van diverse lokale kunstenaars.

De match tussen kunstenaar Jan te Lintelo en ondernemer Miriam van der Velde

De in Haaksbergen woonachtige Jan te Lintelio (1933) maakt glas en schilderkunst. Miriam van der Velde, eigenaresse van Mirs Fashion, gaf aan een voorkeur te hebben voor glas en kleine schilderijen als kunst in haar etalage. De match met Jan, die immers beide maakt, was dus snel gemaakt.

Jan te Lintelo

Jan te Lintelo was getrouwd met Annie Morssinkhof, maar zij is helaas meer dan 10 jaar geleden overleden. Jan heeft twee zonen en twee dochters. Jan heeft een opleiding tot huisschilder gevolgd, later studeerde hij aan de schildersschool st. Luccas te Boxtel (meester opleiding). Hij heeft in Alkmaar gewerkt als reclameschilder en les gegeven in het technische onderwijs.

Jan heeft geen gerichte opleiding tot kunstenaar gevolgd. Over het maken van zijn glaswerkstukken doet hij soms meer dan een week. Schilderen daarentegen kan heel snel gaan, soms amper 30 minuten, maar ook wel met tussenpozen van dagen. Zijn grootste passie is het creatief werken, vooral met glas en ook met verf. Daar kan hij zijn fantasie in kwijt.

De grootste uitdaging als kunstenaar vindt Jan om zijn fantasie kwijt te kunnen en dit vast te leggen. Als Jan een werk gemaakt heeft dat hem verbaast, dan is hij tevreden. Hij hoopt met zijn kunst te bereiken dat ook anderen zich ook over zijn werk kunnen verbazen.

Zijn favoriete kunstenaars en kunststromingen vindt hij vooral in het impressionisme. Een favoriete kunstenaar is plaatsgenoot Bart ten Bruggencate, maar ook de overleden kunstschilder Tino Lintelo uit Leidschendam en de kunstenaarsvereniging De Ploeg uit Groningen. Voor Jan is de betekenis van kunst in de maatschappij dat je door kunst beter leert zien en beleven, het verrijkt de mens en de maatschappij. Van de wisselwerking tussen kunst en commercie moet Jan eigenlijk niet veel hebben: ‘vaak is het gevaarlijk, commercie kan dodelijk zijn voor de kunst.’

Jan te Lintelo doet mee aan dit project om zijn werk aan meerdere mensen te laten zien. Jan hoopt met zijn werk bij Haaksbergen Toont in de etalage mensen nieuwsgierig te maken voor kunst, en dat ze zich over zijn werk zullen verbazen! Hij hoopt ook dat hij door de expositie wat kunst zal verkopen, de opbrengst daarvan is bestemd voor het mede door hem geadopteerde Kindertehuis Casa Domenino in Brazilie (zie ook de link onderaan dit artikel). De tip van Jan voor de andere deelnemende kunstenaars en winkeliers? ‘Begrip voor elkaars werk !’

Miriam van der Velde van Mirs Fashion

Miriam van der Velde, eigenaresse van Mirs Fashion, is 53 jaar oud en woont samen met haar vriend en zoon van 15 in Haaksbergen. Miriam is zeven jaar geleden met haar damesboetiek Mirs Fashion begonnen, in een heel klein pandje van 20 vierkante meter aan de Blankenburgerstraat. Ze zocht destijds een nieuwe uitdaging en wilde graag voor zichzelf beginnen. Wat begon als een hobby is inmiddels ‘een beetje uit de hand gelopen’ en tegenwoordig zit Mirs Fashion aan de Spoorstraat 1-3 en is uitgegroeid naar ongeveer 160 vierkante meter.

Het leukste vindt Miriam het inkopen van een gevarieerde collectie die je niet overal ziet hangen. Ze vindt het geweldig om dames met een blij gezicht haar winkel uit te zien lopen, met een setje kleding die ze net hebben aangeschaft. Miriam is een echte autodidact, na haar VWO opleiding en secretaresse opleiding is ze aan het werk gegaan als secretaresse, daarna belandde ze in de supermarktbranche en vervolgens kwam ze in de logistiek terecht. Echt verstand van de mode branche had ze niet toen ze begon, maar ‘ik ben overal mooi ingerold’ zegt ze zelf.

Miriam doet mee aan Haaksbergen Toont Talent in de etalage omdat ze er een mooie plek voor heeft. Haar winkel heeft een vrij ruime etalage en dus is er ruimte voor een kunstenaar om zijn werk voor een ruimer publiek tentoon te stellen. ‘En natuurlijk is het voor mijn zaak ook gunstig om een nog breder publiek te trekken, win/win zou ik zo zeggen.’

Over Haaksbergen Toont Talent in de etalage 2024

Haaksbergen Toont Talent in de etalage is een gezamenlijk project van cultuurmakers en Haaksbergse middenstanders. Art4More schakelde haar grote netwerk van honderden kunstenaars in om de etalages in de Haaksbergse binnenstad om te toveren in een explosie van grote en kleine exposities. De HOV, Haaksbergen Natuurlijk en de centrummanager mobiliseerden de Haaksbergse middenstand om mee te doen. RTV Sternet verzorgt de promotie en publiciteit rond het project.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank.

Kijk voor meer informatie op de website van Mirs Fashion

Kijk voor meer informatie op de website van Kindertehuis Casa Domenino in Brazilie

Kijk voor de portretten van alle deelnemende kunstenaars en ondernemers op de website van Haaksbergen Toont Talent

Foto: Marianne Appels
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet