Haaksbergen Toont Talent in de etalage: Lies Koning en Kees Leppink van Smaak

Art4More en RTV Sternet organiseren het project ‘Haaksbergen Toont Talent in de etalage 2024’. Deze keer aandacht voor de match tussen kunstenares Lies Koning en Kees Leppink van Smaak.

Vanaf 1 mei tot en met 2 juni 2024 wordt overal in Haaksbergen letterlijk kunst te kijk gezet in de etalages van Haaksbergse winkeliers en ondernemers. Bezoekers kunnen tijdens dit evenement een wandelroute volgen langs verschillende winkels met kunst van diverse lokale kunstenaars.

Over Lies Koning

De grootste passie van Lies Koning is het illustreren van boeken en gedichten: ‘Schetsen en schilderen heb ik altijd gedaan. Al jaren neem ik mijn schetsboek mee als ik op reis ben en schilder ik op locatie. Ik heb ervaren dat ik vooral dan de emotie van die plek en of die situatie kan schilderen. Ik kan me goed inleven in de ander.

Wat ik maak is een verlengstuk van het bestaande. Je kunt als kijker zelf mee leven in dat wat ik met mijn schilderkunst aanbied. Mijn kunst is sprankelend er zijn zo veel verschillende werken, maar ook verschillende technieken. Ik maak mono-printen, ik schets, knip en stempel met vormen die ik zelf ontwerp. Ik schets snel dat wat ik zie en dan al weer weg is.’

Lies vindt zichzelf een autodidact. Lies wil graag mensen prikkelen met haar illustraties. De tijd die ze nodig heeft om een kunstwerk te maken is heel verschillend, vooral de schetsen maakt ze in enkele minuten. Het maken van kunst is voor haar meer dan alleen schilderen en schetsen en de technieken die daarvoor nodig zijn. Kunst maken is voor haar vooral de ontmoeting met de ander. Daar heeft ze in haar werk als verpleegkundige ervaring in opgedaan, zegt ze zelf.

‘Ik wil vooral niet stil staan en me steeds ontwikkelen, dus maak ik steeds nieuwe keuzes om nieuwe technieken te ontwikkelen. De keuze voor verschillende technieken die ik gebruik passen juist bij het onderwerp.’ Haar ambitie voor de toekomst is om anderen te blijven prikkelen.

De favoriete kunstenaars van Lies zijn Rembrandt met zijn schetsen, van Gogh met zijn kleuren, Mondriaan met wat je weg moet laten en Werkman met het maken van mono-printen. Haar favoriete museum? ‘Het Stedelijk Museum in Amsterdam, omdat ik daar elke keer verrast wordt door nieuwe kunstenaars en het Kunst Museum in den Haag, omdat ik daar grote tentoonstellingen (bijvoorbeeld van Mondriaan) heb gezien.’

Lies doet mee aan Haaksbergen Toont Talent in de etalage 2024 om haar kunst in Haaksbergen te kunnen laten zien. ‘Kunst is de manier om te vertellen wat je beweegt. Kunstenaars kunnen mensen op een diepere/ bijzondere manier laten kijken en of nadenken.’ De samenwerking met ondernemers kan volgens Lies de kunstenaar in het zonnetje zetten. De kunstenaar moet zich niet voegen naar wat de commercie vraagt, maar doen wat de kunstenaar zelf wil verbeelden.

Kees Leppink van Smaak

Smaakvol genieten van vers fruit en knapperige groenten? Dat kan met het aanbod van Smaak, dé fruit- en groentespecialist in Haaksbergen.

Het aanbod bij deze speciaalzaak is heel groot! Natuurlijk in alle soorten en maten (seizoens)groenten en fruit, maar ook kant-en-klaar maaltijden, yoghurttoetjes, rauwkost en nog veel meer. Één ding is zeker: het draait altijd om smaak en kwaliteit. Lekker en vers dus!

Over Haaksbergen Toont Talent in de etalage 2024

Haaksbergen Toont Talent in de etalage is een gezamenlijk project van cultuurmakers en Haaksbergse middenstanders. Art4More schakelde haar grote netwerk van honderden kunstenaars in om de etalages in de Haaksbergse binnenstad om te toveren in een explosie van grote en kleine exposities. De HOV, Haaksbergen Natuurlijk en de centrummanager mobiliseerden de Haaksbergse middenstand om mee te doen. RTV Sternet verzorgt de promotie en publiciteit rond het project.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank en de gemeente Haaksbergen.

Kijk voor meer informatie op de facebook pagina van Smaak

Kijk voor meer informatie op de website van Lies Koning

Kijk voor de portretten van alle deelnemende kunstenaars en ondernemers op de website van Haaksbergen Toont Talent

Foto: Marianne Appels
Tekst: Jolanda Bouwmeesters
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet