Haaksbergen Toont Talent in de etalage: Ria Fleer-Stegeman en Twents Genot

Art4More en RTV Sternet organiseren het project ‘Haaksbergen Toont Talent in de etalage 2024’. Deze keer aandacht voor de match tussen kunstenares Ria Fleer-Stegeman en Anne van Twents Genot.

Vanaf 1 mei tot en met 2 juni 2024 wordt overal in Haaksbergen letterlijk kunst te kijk gezet in de etalages van Haaksbergse winkeliers en ondernemers. Bezoekers kunnen tijdens dit evenement een wandelroute volgen langs verschillende winkels met kunst van diverse lokale kunstenaars.

Over Ria Fleer-Stegeman

Ria Fleer-Stegeman woont inmiddels alweer 48 jaar in Haaksbergen. Ze heeft twee zoons die elders in het land wonen. Haar man is vier jaar geleden overleden. ‘Sinds mijn pensionering 12 jaar geleden wilde ik mijn creativiteit meer vorm geven en heb een workshop beeldhouwen gedaan. Daar heb ik me verder in ontwikkeld. Om wat verder te komen wat de techniek betreft, volgde ik regelmatig workshops bij een professionele kunstenaar in Baak. Sinds 10 jaar ben ik ook keramiek gaan maken en volg af en toe een cursus dag in Haarlo, ook bij professionele kunstenaars.’

Door bezoeken aan musea, kunstmarkten en exposities doet Ria soms ideeën op. Bij het beeldhouwen zit er vaak al een bepaalde vorm in de steen. Deze vorm werkt ze verder uit en uiteindelijk wordt het een figuratief of abstract beeld. ‘De grootste uitdaging is om mijn ideeën om te zetten in daden en de moeilijkheidsgraad te verhogen door aan iets te beginnen waarvan ik weet dat het moeilijk zal worden, omdat het nieuwe technieken vergt. Ook als er een stuk steen afbreekt van het beeld waar je mee bezig bent, moet je een andere weg inslaan. Ik vergelijk dit wel met het leven dat we leiden.

‘Kunst in de maatschappij kan een gunstige invloed hebben op mensen’, zegt Ria. ‘De vormen kunnen iets vertellen over de maatschappij en de beïnvloeding hiervan. Het is een nogal ruim begrip waar veel verschillende meningen over zijn. Een creatieve uiting vorm van expressie, maar de grens met kitsch is soms discutabel. Wat betekenis vol kan zijn voor een kunstenaar, is niet altijd het geval voor de omgeving of toeschouwer. Het is de bedoeling dat kunst de zintuigen prikkelt.’

Anne van Twents Genot Wijnen & Dranken

Culinair genieten begint bij een goed glas wijn. Heerlijke recepten, een combinatie van wijn & spijs. Zo wordt eten echt genieten. De mooiste wijnen, de lekkerste dranken zijn te verkrijgen bij Wijnhuis Slijterij Twents Genot.

De basis voor genieten begint bij Twents Genot Wijnen & Dranken, Twents genieten van een wereldwijd assortiment dat bestaat uit topwijnen van o.a. Salentein, Montes, Epicuro, Ramon Bilbao, Zenato, Callia, Pol Roger, Moët & Chandon, etc. Meer dan 400 wijnen op voorraad, 10.000+ wijnen leverbaar!

Wijnhuis Slijterij Twents Genot is tevens acceptant van de VVV cadeaukaart.

Over Haaksbergen Toont Talent in de etalage 2024

Haaksbergen Toont Talent in de etalage is een gezamenlijk project van cultuurmakers en Haaksbergse middenstanders. Art4More schakelde haar grote netwerk van honderden kunstenaars in om de etalages in de Haaksbergse binnenstad om te toveren in een explosie van grote en kleine exposities. De HOV, Haaksbergen Natuurlijk en de centrummanager mobiliseerden de Haaksbergse middenstand om mee te doen. RTV Sternet verzorgt de promotie en publiciteit rond het project.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank en de gemeente Haaksbergen.

Kijk voor meer informatie op de website van Twents Genot

Kijk voor de portretten van alle deelnemende kunstenaars en ondernemers op de website van Haaksbergen Toont Talent

Foto: Marianne Appels
Tekst en eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet