Herman ter Avest wint Dizy les Gros


Pas 2-jarige duif is de snelste

Zaterdag 20 juni stond de eerst midfondvlucht (een vlucht boven 300 kilometer) gepland voor de duiven van De vale Doffer te Haaksbergen. Samen met zo’n 19000 duiven uit Overijssel en Gelderland werden ze gelost bij een wat bewolkte hemel om 08.15 in deze pittoreske stad in Frankrijk. Bij postduivenvereniging De Vale Doffer waren op donderdagavond 263 duiven ingekorfd door 13 liefhebbers.

Toen rond 11.50 uur de eerste meldingen verschenen van duiven in het Gelderse, begon de spanning in Haaksbergen te stijgen. Zou het lukken een vroege duif te klokken vandaag? Blauwe hemel met enkele wolken zijn het ideale duivenweer. Om vroeg te zitten vergeleken met de Gelderse duiven, zou in Haaksbergen rond 12.15 uur geklokt moeten worden. Groot was dan ook de verbazing bij de voorzitter van De Vale Doffer, Herman ter Avest, in het dagelijks leven banketbakket te Delden, toen hij iets over 12.15 uur bij zijn hok kwam en hij zag dat er om 12.14 uur al een duif geconstateerd was. Naar later bleek de eerste van de club en de eerste van de cc Enschede-Haakbergen-Beckum-Losser met 2009 duiven in concours.

Een superprestatie van een 2-jarige duif die met ruim 85 kilometer per uur zijn weg naar Haaksbergen had teruggevonden. Gelukkig waren ‘s avonds alle Haaksbergse duiven op hun hok teruggekeerd. De tweede prijs was voor Bart Goering die zijn duif klokte om 12.18 en plek 3 en 4 waren voor Han Wildenborg. Thijs Boomkamp werd 5e.

Volgende week is de tweede midfondvlucht vanuit de mooie losplaats in Frankrijk genaamd Chalons de Champagne: wie mag volgende week de fles ontkurken?