
Samen biologisch boeren functioneert naar tevredenheid bij Voedsel veur Elkaar.
Biologisch boeren is een bewuste keuze die draait om respect voor de natuur, dieren en mensen. Het biedt een duurzaam alternatief voor traditionele landbouwmethoden, met voordelen op het gebied van milieu, gezondheid en economische waarde. Hoewel er uitdagingen zijn, speelt biologisch boeren een cruciale rol in de overgang naar een duurzamere wereld die de natuurlijke balans en biodiversiteit respecteert.
Enthousiaste vrijwilligers
In 2022 werd de vereniging “Voedsel veur elkaar” opgericht. Door Henny ter Huurne, die destijds een flink stuk grond in Buurse beschikbaar stelde voor de nieuwe vereniging, die inmiddels uit 65 leden bestaat. Het doel was ooit 100 “monden” (leden), maar voorzitter Angelo Luchi toont zich tevreden met het tot dusver behaalde resultaat. Op het terrein, dat grenst aan het tuinbedrijf van de dochter van ter Huurne zijn dagelijks een aantal vrijwilligers aan het werk, is kort geleden een nieuw toiletverblijf geinstalleerd, is een watervoorziening gerealiseerd en zijn nieuwe kruiwagens aangeschaft. Ook is er een deel van een schuur in gebruik genomen als vergader- en schuilruimte voor als het weer buiten wat “minder” is. Oh ja, er is ook een tweede “tunnel” geplaatst. Een tunnel is een soort met plastic afgedekte kas. Behalve Heny ter Huurne en Angelo Luchi neemt ook Els van Dijk deel aan het gesprek met RTV Sternet.
Certificaten en vast maandbedrag
Iedereen kan lid worden van wat in dit geval een vereniging heet. Bij andere vergelijkbare initiatieven heet het ook wel cooperatie. Andere voorbeelden zijn er in Twente genoeg, ook in de nabije omgeving. Denk aan Noaberboeren in het Lankheet, denk aan Zuuver.nl vlakbij ter Huurne, denk aan Hereboer Enschede, denk aan Eco Plaza. Elk lid betaalt een eenmalige bijdrage van €500, voor een gezin is dat €1000. Deze bedragen ontvangt men overigens terug bij beëindiging van het lidmaatschap. Daar komt nog een bedrag van € 35 per mond per maand bij voor de wekelijkse afname van een pakket groente en/.of fruit. Want er groeit van alles op het terrein van de vereniging: kersen, pruimen, poeren, appels, aalbessen, zwarte bessen, aardbeien, sla, andijvie en zelfs sinds kort asperges.
Handwerk
De vrijwilligers zijn wel lid van de vereniging, maar de leden zijn op zich niet verplicht om actief te zijn bij de werkzaamheden. Het “handwerk” wordt overigens met veel plezier gedaan. Tijdens ons interview zijn er 4 vrijwilligers aanwezig: verenigingsvoorzitter Luchi, bestuurslid en oprichter ter Huurne en Els van Dijk. Zij zetten zich enthousiast aan de tafel binnen in de schuur en praten honderd uit over “hun” project. ‘Er wordt goed verbouwd, je ziet wat je krijgt en je kunt het als gebruiker ook nog eens zelf van het land halen. We hebben leden vanuit Enschede, Buurse en Haaksbergen’.
Gratis vlees
Alles gaat biologisch, zo wordt nog eens benadrukt. Geen bestrijdingsmiddelen, zoveel mogelijk worden groente en fruit beschermd. ‘Maar natuurlijk kun je niet altijd voorkomen, dat er wel eens “beestjes” zoals bladluizen hinderlijk in de weg zitten. “gratis vlees”, wordt dat enigszins spottend genoemd.
Langzaam verder groeien en jonge kinderen enthousiast maken
Na 3 jaar opstarten is de basis voor deze schone vorm van “boeren” gelegd. ‘En kunnen we langzaam verder groeien’, stelt voorzitter Luchi hoopvol vast, ‘de basis moet goed zijn’. Intussen wordt vanzelfsprekend ook geprobeerd om de jeugd te interesseren voor deze vorm van voedselproductie. ‘We willen jonge kinderen laten voelen en ervaren wat het is. Er gaat soms een wereld voor ze open, vooral als ze uit de stad komen. Kort geleden hadden we ook een lesproject, waarbij de leerlingen zelf een boompje mochten plaatsen met hun naamkaartje eraan’. Aan dit educatieve project nemen scholen vanuit Enschede, Buurse en Haaksbergen deel.
Kijk voor meer informatie op de website van Voedsel veur Elkaar
Meer over duurzaamheid in Haaksbergen
Volg het nieuws uit Haaksbergen
Interview: Ton van Rijswijk
Tekst: Ton van Rijswijk
Eindredactie: Constance van Wolferen
Een productie van RTV Sternet