Het Verhaal van Haaksbergen: 31 De harmonie (1901)

RTV Sternet produceert in samenwerking met de Historische Kring Haaksbergen onder de noemer ‘Het Verhaal van Haaksbergen’ een serie over de geschiedenis van Haaksbergen. Deze keer is het onderwerp: De harmonie.

Een dorp waar muziek in zit

Gemusiceerd werd er aan het eind van de 19e eeuw alleen bij de gegoede burgerij. Vooral piano- en vioolmuziek. Rond 1900 werden overal in het land harmonieorkesten opgericht. Op initiatief van Willem Hendrik Jordaan ontstond het eerste harmonieorkest van Haaksbergen, in de volksmond bekend als: ’t Meziek van Jordaan. Daarna kwam er nog een harmonieorkest, met leden van de Katholieke Arbeiders Beweging. Beide muziekgezelschappen bestonden slechts kort. In 1901 werd de Haaksbergsche Harmonie opgericht.

De pastoor had in die dagen veel macht. Veel muzikanten moesten een keuze maken tussen het kerkkoor of de harmonie. Moeilijk waren ook de oorlogsjaren 1940-1945. De muzikanten moesten toen hun instrumenten verstoppen, zodat ze uit handen van de Duitse bezetters bleven. Na de bevrijding barstte een waar volksfeest los, waarbij de instrumenten van stal werden gehaald en op de Markt het Wilhelmus werd gespeeld, afgesloten met een muzikale rondgang. De harmonie heeft zich diep geworteld in de Haaksbergse samenleving. Het orkest heeft zich uitgebreid met een Jeugdorkest, Haaksberger Muzikanten, Slagwerkgroep en Seniorenorkest.

Cresendo Buurse

Muziekvereniging Cresendo is niet meer weg te denken uit de Buurser samenleving. De vereniging bestaat uit een beginnelingenorkest, jeugdorkest, groot orkest, seniorenorkest, Twentelandkapel, boerenkapel, drumband en een popband.

Muziek Uniek

Inwoners uit De Hoeve vroegen zich dikwijls af: waarom hebben wij geen muziekvereniging? Er was een dweilband De Dwarsbloazers, maar die groep was te groot geworden. Tijdens een buurtfeest in 2006 werd het idee geboren om tot een splitsing over te gaan en zo ontstond het orkest Muziek Uniek. Hoewel de meeste leden van toeten noch blazen wisten, werd al na een half jaar voor de eerste keer opgetreden. Ook kwam er een jeugdorkest.

The Roamers

De opkomst van de beatmuziek uit Engeland is van grote invloed voor het in 1960 ontstaan van de Haaksbergse band The Roamers. Dick en Han Nijland op gitaar, Wim Nijland slagwerk en Gerard Hammer op basgitaar. Cafetaria Notten in de Veldmaat was het thuishonk van fans, bandleden en manager Herman Wildenborg. Na enige naamsbekendheid volgden optredens bij café Van de Kuil aan de Blankenburg, het parochiehuis in de Veldmaat, De Bron in Haaksbergen en zalen in Neede en Borculo. In 1968 viel het doek voor de groep wegens studieredenen van Dick en Han. In 1996 beleefden The Roamers een succesvolle revival. De eerste avond bij De Bron was in een mum van tijd uitverkocht. De samenstelling van de band is de laatste jaren nogal eens gewijzigd, maar de oude rotten Han, Dick en Wim spelen nog steeds de sterren van de hemel.

Ben Steneker

Deze populaire zanger is geboren in 1935 in het Friese Heeg, maar woont al sinds 1965 in Haaksbergen. Hij vestigde zich toen in de Veldmaat en begon daar Ben’s Country Club (nu het pand van dierenwinkel Wielens). In 1981 trad Steneker op in Avoca (Iowa) in de USA. Daar kreeg hij de titel best foreign artist of the year. Vanaf 2002 treedt Ben meestal op samen met zijn dochter Carmen. Steneker woont nu in Buurse.

Ard Weeink

In 1975 won de band Teach In met de engelstalige versie van Ding-a-dong het Eurovisiesongfestival in Stockholm. Weeink bespeelde die avond de xylofoon en legendarisch is het slot van het nummer: het stukslaan van een kerstklok. Ard Weeink is een veelzijdig muzikant. Hij bespeelt diverse muziekinstrumenten, is dirigent van diverse koren en schreef arrangementen van diverse muziekstukken.

Thomas Berge

Deze landelijk bekende hitzanger werd op 25 januari 1990 geboren als Chiel Ottink. Op 11-jarige leeftijd mocht hij auditie doen bij een musicalgezelschap en werd meteen aangenomen. In 2003 was hij middelpunt van een campagne van een postorderfirma. Van zijn CD Mijn Luchtballon gingen 800.000 exemplaren naar de klanten. Dat Berge meer kan dan alleen zingen, bleek in de tv-series Dansen op het ijs en Just the two of us. En in 2011 speelde hij in de kerstmusical The Passion de rol van apostel Simon Petrus.

Bronnen:
Haaksbergse Harmonie 1901-2001 Hugo Masselink
Onder de Marktlinde Inwoners en oud-inwoners van Haaksbergen
websites: Cresendo Buurse, Muziek Uniek, The Roamers, Ben Steneker, Ard Weeink, Thomas Berge.

Kijk hier voor alle afleveringen van het Verhaal van Haaksbergen

Vertellers: Christa Wensink en Peter Jan Schoonen
Montage: Constance van Wolferen
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet

Het project ‘Het verhaal van Haaksbergen’ is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel
Met dank aan de Historische Kring Haaksbergen