RTV Sternet produceert in samenwerking met de Historische Kring Haaksbergen onder de noemer ‘Het Verhaal van Haaksbergen’ een serie over de geschiedenis van Haaksbergen. Deze keer is het onderwerp: Jan te Wierik
Haaksbergen staat bekend om zijn vele opvallende en mooie beeldende kunstwerken. Denk aan het Glazen Bos, de Drie Vorstinnen en het Textielmonument. Ook schilders wisten zich met hun werk geliefd te maken bij kunstminnaars in binnen- en buitenland.
Jan te Wierik
Geboren in 1954 en in 2002 op 48-jarige leeftijd overleden. Jan te Wierik staat bij veel inwoners bekend als de kunstschilder die een beetje wezenloos voor zich uit starend op zijn oude aftandse fiets door het dorp reed.
Innerlijk kende hij weinig rust. Jan woonde en werkte op diverse locaties. Uiteindelijk streek hij neer in Rekken. Op een speelse wijze schilderde hij abstracte composities, waarin ook figuren, fabeldieren en landschappen konden worden gezien. Vaak zijn het raadselachtige figuren. Zijn kleurrijke schilderijen hebben doorgaans geen titel.
Jan te Wierik was ook een gedreven beeldhouwer, dichter en muzikant. Het beeld met fontein op de hoek van de Blankenburg en de Mr. Eenhuisstraat is van zijn hand.
Kijk hier voor alle afleveringen van het Verhaal van Haaksbergen
Verteller: Wim Oltwater
Interview en montage: Constance van Wolferen
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet
Het project ‘Het verhaal van Haaksbergen’ is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel
Met dank aan de Historische Kring Haaksbergen