Lintje voor Benny ter Huurne

Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Benny ter Huurne heeft een lange staat van dienst als vrijwilliger. Onder meer de Buurser Revue, wandelvereniging DIO, Oons Dörpke en de Buurtbus kunnen altijd op hem rekenen. Afgelopen dinsdag – op het 75-jarig verjaardagsfeest van DIO – verraste burgemeester Rob Welten hem met een koninklijke onderscheiding.

Benny ter Huurne (68) is wat is wat je noemt een vrijwillige duizendpoot die een hoop werk verzet om anderen te laten genieten. En dat vindt hij heel gewoon. Burgemeester Rob Welten deed dinsdagavond uitvoerig uit de doeken waarom hij de titel Lid in de Orde van Oranje Nassau verdient. “Onze samenleving drijft op vrijwilligers als Benny ter Huurne. Onmisbare schakels zijn het, vaak ’t liefst bezig op de achtergrond. Het is echter goed om op z’n tijd duidelijk waardering uit te spreken naar deze mensen. Soms moet je het anderen gunnen dat ze jou in het zonnetje willen zetten. Zoals vanavond”, sprak Welten.

Waardevol

Het begon allemaal in 1974 toen Benny zich aansloot bij de Buurser Revue. Het revuegezelschap uit zijn geboortedorp, steevast garant voor een plezierig avondje uit, ligt hem na aan het hart. Als lid van de technische ploeg speelt hij een belangrijke rol achter de schermen. Ook bij Wandel Kring DIO is Benny sinds 1977 actief, en niet alleen als wandelliefhebber. Als voorzitter van de commissie Wandelevenementen levert hij een waardevolle bijdrage aan door DIO georganiseerde tochten. Zo is hij nauw betrokken bij het uitzetten van vele prachtige routes, vergunningaanvragen bij de gemeente en het onderhouden van goede contacten met natuurorganisaties en landgoedeigenaren. En als technische man steekt hij ook nog eens de handen uit de mouwen als DIO’s clubhonk ’t Gängelhuuske onderhoud behoeft.

“Ach…”

Hij doet nog veel meer. Als voorzitter van Oons Dörpke is hij een drijvende kracht achter het Buurser dorpsblad. Of het nou gaat om redactie, drukwerk, vouwen of verspreiden, alles pakt-ie aan. Omdat hij het voor het saamhorigheidsgevoel in Buurse belangrijk vindt dat jong én oud op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in hun dorp. En dan is Benny ook nog chauffeur op de Buurtbus én collectant voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. Best veel. “Ach”, zegt hij, terwijl hij zijn schouders ophaalt. “Dit heeft me compleet verrast. Toen de burgemeester met wat cryptische omschrijvingen een tipje van de sluier oplichtte, ‘wandelen is alles laten lopen’ en ‘iemand die het stuur in handen neemt’, begon het me te dagen. Ik ben écht aangedaan”, bekent hij. Echtgenote Els staat vierkant achter zijn vrijwilligersactiviteiten. “Anders zou het niet kunnen”, beseft hij. “En nu? Gewoon doorgaan!”

Meer cultuur in Haaksbergen

Volg het nieuws in Haaksbergen

Foto: Betty Morsinkhof