Maakdag bij De Kappen

Deze zomer kunnen we er weer op uit, dus start je vakantie goed en creëer je eigen Maak Experience tijdens de Maakdag bij de Kappen!

Doe mee aan een Maak Experience van ruim twee uur, waarin je allerlei uitdagende maak- en programmeerworkshops kunt volgen. Er is genoeg te beleven voor jong en oud! Leer bijvoorbeeld iets over programmeren met de Cubetto, over Virtual Reality, ontwerp je eigen hologram of schaduwlamp. Of maak ruimtelijke tekeningen en ontwerpen met de Blender-3D. Meekijken, meedóen en beleven, dat is waar het tijdens de Maakdag om draait!

Programma

Je wordt ontvangen met een drankje en iets lekkers uit de chocoprinter en doet vervolgens mee aan één van de workshops. Na het bezoeken van de workshop, welke één uur duurt, ga je door naar de gymzaal voor de Maakcarrousel. Hier maak je kennis met verschillende technieken zoals de beginselen van het programmeren, stroomkringen en zonne-energie.

Ukkieprogrammeren met Cubetto – Start 9.00 uur, 4-6 jaar, met een (groot)ouder

Tegenwoordig zijn computers en robots niet meer weg te denken uit ons leven. Met behulp van robot Cubetto leren kinderen van 4 tot en met 6 jaar al de basisstappen. Deze vriendelijke houten robot maakt spelenderwijs leren programmeren mogelijk. Door de kleurrijke blokken in het speelbord te plaatsen, laten de kinderen de Cubetto, de door hen bepaalde route, rijden. Cubetto wordt geprogrammeerd door te spelen met kleurrijke delen, en niet digitaal via de computer. Er is plek voor zeven kinderen met elk één begeleider.

Virtual Reality – Start 10.00 uur, 7-12 jaar, met een (groot)ouder

Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door een speciale VR-bril wordt de zichtbare werkelijkheid simpelweg vervangen door computer gegenereerd beeld. De bril bevat namelijk een beeldscherm en sluit je zicht op de buitenwereld af. Doordat je ogen elk een eigen beeld zien, dat licht van elkaar verschilt, zie je diepte in de virtuele omgeving. Met andere woorden: je kijkt in 3D. Bouw samen een virtuele wereld. Zet een VR-bril op en treed binnen in een wereld die je zelf kan vormgeven. Wie heeft de beste ideeën voor een virtuele wereld? Kom experimenteren met VR. Er is plek voor zeven kinderen met elk één begeleider.

Zelf ontworpen hologram – Start 11.00 uur, 13-19 jaar

Holografie is een techniek om een driedimensionale afbeelding van een object te maken. Door een afbeelding uit verschillende hoeken te bekijken lijkt het platte beeld te veranderen, zodat de indruk van een 3D beeld bestaat. Je kiest een voorwerp waar je blij van wordt, denk bijvoorbeeld aan je favoriete dier of cartoon. Je gaat hiervan een video maken en projecteert deze in een zelfgebouwde hologram prisma. Deze transparante en ruimtelijke verschijning kun je vervolgens van alle kanten bewonderen via je mobiel of iPad! Er is plek voor veertien deelnemers.

Blender 3D-object – Start 13.00 uur, 20 jaar

Ontwerp een 3D ring, sleutelhanger of fotolijstje met het softwareprogramma Blender. Via het softwareprogramma Blender maak je een eigen ontwerp voor het gekozen voorwerp, die in zes verschillende kleuren geprint kan worden. Jouw ontwerp wordt via de mail naar Tetem gestuurd en op een later moment door Tetem geprind. Er is plek voor veertien deelnemers.

Schaduwlamp – Start 14.00 uur, 7-12 jaar met een (groot)ouder

Ontwerp je eigen schaduwlamp met behulp van het programma Inkscape. In dit programma maak je jouw eigen ontwerp. Samen met doorzichtig gekleurde folie, een USB-lampje en een USB-kabel zet je het geheel in elkaar. Daarna heb je je eigen schaduwlamp die jouw ontwerp projecteert op je muur! Er is plek voor veertien deelnemers.

Ticketprijs: Kinderen en jongeren (tot en met 18 jaar): 2 euro per persoon | Volwassenen: 3 euro per persoon. Wees er snel bij, want per tijdslot zijn een beperkt aantal tickets beschikbaar om de Maakdag met in achtneming van de coronamaatregelen te laten plaatsvinden. Aanmelden is noodzakelijk.

Meld je aan via de ticketshop van Tetem

Lees meer over cultuur in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Een productie van RTV Sternet