Mannen van de lange adem hebben goed zitvlak nodig

Afgelopen weekend waren er 2 lange vluchten.

Deze week stonden de laatste 2 vluchten voor de oude duiven op het programma. Een dagfondvlucht vanuit Chateaudun, hemelsbreed 594 kilometer gelegen vanaf Haaksbergen en een overnachtvlucht vanuit Bergerac, hemelsbreed 934 kilometer vanaf Haaksbergen.

De duivenmelkers van De Vale Doffer hadden in hun hokken gekeken welke duiven er nog enigszins in de veren zaten, want de rui begint bij vele vogels al in te treden en dan worden dit soort afstanden voor de te kale duiven een oneerlijke strijd. Op zaterdag 15 augustus om 8.10 uur kregen de 57 duiven van De Vale Doffer samen met 15.000 andere duiven uit Friesland, Drenthe, Utrecht, Gelderland, de vrijheid in Chateaudun. Uitgaande van een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur werden de eerste duiven rond 16.30 uur verwacht. Het duurde echter wat langer, want vanwege de hitte en een gesloten wolkendek maakten de duiven niet de snelheid die van ze werd verwacht. Fondmannen Ingo Sievers en compagnon Kenneth waren het die wederom de eerste prijs in de wacht sleepten door hun duif om 17.40 uur te klokken. Ook de slagroomtaart kon weer mee naar huis. Kort daarop klokte Rudolf Temmink om 17.47 ook zijn duif en als derde en vierde eindigden 2 duiven van Herman ter Avest.

Op zaterdag om 13.00 uur kregen ook nog een veertigtal marathonduiven Van De Vale Doffer de vrijheid in het welbekende Bergerac. Een nationale lossing met duiven uit heel Nederland die de warmte en de storingen in de lucht moesten trotseren. Bij een zogenoemde overnachtvlucht is het niet de bedoeling dat de duiven ’s avonds het thuishonk bereiken. Dat lukte hier ook zeker niet, want de duivenmelkers van De Vale Doffer moesten tot zondag 16.03 uur geduld hebben toen een duif van Mannes Pijffers als eerste zijn weg naar Haaksbergen had teruggevonden. Ook plek 2 was voor eerdergenoemde liefhebber en het podium werd gecompleteerd door de clubman Andre Siegerink die zijn duif klokte om 19.03 uur. De bloemen voor plek 1 werden in ontvangst genomen door een erg tevreden Mannes Pijffers.