Nieuw jasje voor Earpel enzoo

Earpel enzoo gaat ‘Vooruit naar de basis’.

Het klinkt naar een contradictio in terminis, maar het is de naam van het projectplan dat Susanne Bouwhuis van Earpel enzoo bij Leader Zuid West Twente heeft ingediend en is goedgekeurd.
Leader Zuidwest Twente ondersteunt initiatieven die vanuit de samenleving komen en die bijdragen aan een levendig platteland. Wie voldoet aan enkele eisen – zoals verbinding stad en platteland, educatie, korte keten voedsel en toerisme – komt in aanmerking voor een Europese subsidie. In het geval van Earpel enzoo moeten de plannen wèl vóór eind 2024 gerealiseerd zijn. Werk aan de winkel dus, letterlijk.

Horeca-vergunning

Susanne en haar man Henk namen vijf jaar geleden de boerderij over van zijn ouders. Maar, Susanne had één voorwaarde: geen bestrijdingsmiddelen. De mais werd derhalve afgestoten en de verkoop van aardapelen werd van lieverlee aangevuld met diverse groentes. Van het een kwam het ander. Kippen, een zelfbedieningspunt in de winter en nog later een Rustpunt. Het voorspoedige verloop liet Susanne zo’n twee jaar geleden een ruk aan de noodrem geven.
“We gaan stoppen of we gaan door”, liet ze Henk weten, “maar in het laatste geval wèl met hulp, want ik kan het alleen niet meer aan. Henk heeft ‘n baan als stucadoor, is de hele dag van huis en hier kwam het dus voornamelijk op mij neer. Henk werkt wel veel en hard mee, ontfermt zich over de aardappelen en werkt – zeker nu met de bouw – elke avond en in de weekenden. Maar overdag is hij nooit hier.
We besloten door te gaan, kregen hulp op het land en weten ons inmiddels gesteund door zeven vrijwilligers. Zonder hen konden we dit absoluut niet doen.
Onze jongste zoon Teun heeft ook oren naar het bedrijf en werkt ook al af en toe mee. Daardoor kunnen we de winkel al ‘n tijdje langer open houden.
Het Rustpunt komt met ingang van volgend jaar te vervallen. Met de nieuwe plannen passen wij niet echt meer in dat concept en doorgaan is mijns inziens niet meer correct.
Aan de kleine horeca-vergunning, waar we al vier jaar over beschikken, wordt straks een nieuwe invulling geven”.

Plannen

Wat wil ze precies? “Ik wil iets creëren waardoor mensen zich bewust worden van wat ze eten. Met korte lijntjes, direct van de boer zodat bekend is waar voedsel vandaan komt en met de seizoenen mee. Dat deden mensen vroeger ook en het kan uitstekend. We zijn door de jaren heen verwend geraakt doordat letterlijk alles in de supermarkt te koop is. Met een beetje creativiteit kun je jezelf echter prima voeden met dat wat in het Nederlandse klimaat groeit. Uiteraard alles zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest en dergelijke.
Gezond voedsel dus dat voor iedereen toegankelijk moet zijn. Producten in de supermarkt zijn volgestopt met van alles en nog wat om het langer houdbaar te maken. Daarbij komt het vaak van ver. Als er steeds meer boeren moeten verdwijnen, wordt dat in de toekomst alleen maar erger en duurder”.

Earpel enzoo biedt groentes van eigen land. Het assortiment wordt wel steeds meer aangevuld vanuit Distreko in Winterswijk. Dit is een logistieke dienstverlener die biologische producten uit de Achterhoek distribueert tussen producenten en afnemers en het vervolgens bij laatst genoemden bezorgt.
Meer specifieke producten komen van de biologische groothandel Odin, waardoor Earpel enzoo inmiddels al een behoorlijk breed assortiment aanbiedt. Bovendien kan alles op verzoek worden besteld.

Educatieve trekpleister

“Met de nieuwe plannen bevindt de winkel zich straks weer vóór aan de straat zodat mensen in één oogopslag duidelijk kunnen zien wat we aanbieden. Het Rustpunt zal plaats maken voor een soort van koffie-lunchhuis. Met een kleine kaart zoals een soep of broodje van de dag en voor bij de koffie zelf gebakken taart en andere lekkernijen. Alles wat we serveren, maak ik zelf.
Het brood dat we in de winkel verkopen, komt van thuisbakster Inge Poodt uit Enschede. Dat zuurdesembrood gebruik ik ook voor de lunches. Voor wie daar niet van houdt, heb ik desgewenst gistbrood van warme bakker Spikker”.
Ook de appartementen – één voor vier en één voor twee personen – komen aan de straat. Die kunnen het hele jaar door gehuurd worden, met of zonder ontbijt. Gasten kunnen desgewenst meekijken en/of -werken op de boerderij. Susanne zal ook weck- en inmaakcursussen aanbieden plus lessen ‘koken zonder pakjes en zakjes’ waardoor het geheel een soort educatieve trekpleister wordt met als thema ‘terug in de tijd, terug naar de basis’.
Aan de achterkant, grenzend aan het weiland, komt straks een schaduwrijk terras onder de Lindeboom met vrij uitzicht over het weiland.

5G

Maar, er zit met al haar plannen wèl een adder onder het gras. De gemeente is voornemens Vodafone toestemming te verlenen voor het plaatsen van een 5G-mast aan het eind van de straat op het terrein van de IJsclub. “Ik ben heel gevoelig voor die straling – heb ook al jaren last van de mast bij Henk Pen – en heb alles gedaan wat in mijn vermogen lag om de plannen te stoppen. Twee keer heb ik een persoonlijke brief aan burgemeester Welten geschreven. Hij heeft me nooit geantwoord. Ik ben ook naar een gemeenteraadsvergadering over het onderwerp geweest. Daar spraken twee heren van boven de 80 die beargumenteerd tegen het voorstel waren en met onderlegde bewijzen kwamen. Ze werden daar belachelijk gemaakt en door sommige raadsleden zelfs uitgelachen.
Wie zich er een beetje in verdiept, weet dat er voldoende bewijzen zijn dat 5G schadelijk is. En ja, de ene mens is daar gevoeliger voor dan de ander, maar waarom toch moet het eerst fout gaan voordat er maatregelen worden genomen? Asbest hebben we ook decennia lang gebruikt. Was ook zogenaamd veilig. Plastic, zelfde verhaal. Ik las deze week dat het RIVM dertig jaar geleden al onderzoek wilde doen naar de vermeende giftige uitstoot van Tata Steel. Alles werd genegeerd. Leert de mensheid dan nergens van?
Er zijn zoveel voorbeelden waar geld vóór gezondheid ging en gaat. In veel gevallen blijkt pas jaren later hoe desastreus iets is. Mensen lachen je al snel uit als je hier bezwaar tegen maakt. Tot ze er zelf mee te maken krijgen, maar dan is het helaas te laat.
Als mijn klachten door die nieuwe mast evenredig verergeren, gaan al onze plannen straks in rook op, want dan ben ik fysiek niet meer in staat ze uit te voeren.

In het weekend van 8, 9 en 10 december vindt er bij Earpel enzoo een open weekend plaats. Op vrijdag de achtste is de winkel dan langer open. Het zal gezellig zijn met lekker door Susanne gemaakt eten en proeverijen. Het weekend wordt op zondag de tiende afgesloten door het duo Aroma met Noabermuziek uit de zestiger en zeventiger jaren.

Earpel enzoo bevindt zich aan de Laarveldsweg 7.

Kijk voor meer informatie op de website van Earpel enzo

Meer ondernemen in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Tekst en foto: Hanneke Straaten
Een productie van RTV Sternet