Nieuw maaibeleid Haaksbergen wil grasgroei en biodiversiteit stimuleren

De grassen worden tegenwoordig in sommige bermen en gazons hoger dan we gewend zijn.

Het is de laatste tijd weer duidelijk zichtbaar: de grassen worden in sommige bermen en gazons hoger dan we gewend zijn. Dat heeft alles te maken met biodiversiteit. De bijen, vlinders, kevers en andere insecten moeten geholpen worden! Dat kan met hoger gras en meer bloemen. Het hoge gras staat in aangewezen veldjes en bermen. De bloemen laten nog even op zich wachten. Die gaan Haaksbergen deze zomer opfleuren.

Het gaat in Nederland niet zo goed met de insecten, terwijl ze juist zo belangrijk zijn voor de natuur. Om de bloemetjes en bijtjes te helpen zijn er bloemzaden ingezaaid en wordt er anders gemaaid. Op aangewezen plaatsen in de bebouwde kom wordt het gras langer gelaten, maar de randen van deze velden, paden en erfgrenzen worden wel gekortwiekt. Dit om te voorkomen dat gras over de straat of het pad hangt. Dit (vorig jaar geïntroduceerde) maaibeleid van de gemeente kan rekenen op steun van de Haaksbergse natuurorganisaties.

Droogte

Afgelopen zomers was het erg droog. Ook dit voorjaar viel er niet echt veel regen. Planten, struiken en bomen hebben last van de droogte. Dorheid is ook nog eens een bedreiging voor insecten. Dan is het goed om hier en daar gras wat langer te laten staan. Beter voor het gras, beter voor de insecten en dus beter voor de voedselkringloop en biodiversiteit. Bijkomend voordeel is dat insecten en vogels natuurlijke vijanden zijn van de eikenprocessierups.

Hulp van inwoners

Het maaien en zaaien doet Twente Milieu in opdracht van de gemeente. Vrijwilligers van de diverse natuurorganisaties in Haaksbergen dragen ook bij. Dat doen ze door het inzaaien van bloemzaden in bermen langs wegen in het buitengebied. Ook inwoners kunnen de dieren een handje helpen met een bloemrijke tuin. Bewoners van het buitengebied worden verzocht om de bermen voor hun huis niet te maaien. Zo helpen we allemaal een handje mee!

Volg het Nieuws uit Haaksbergen