Nieuw management optimistisch over exploitatie ‘Huis van Haaksbergen’

Wijkracht is de nieuwe exploitant van ‘het Huis van Haaksbergen’, beter bekend als ‘de Kappen’. Het management is optimistisch over de exploitatie mogelijkheden.

Praten met kwartiermaker Marco Rosema en zakelijk leider Henk de Leeuw van Wijkracht over de toekomstige besturing van De Kappen, dat het ‘Huis van Haaksbergen’ gaat heten, levert veel optimisme op. Optimisme over een onderwerp, dat complex is en in de toekomst de gemeenschap Haaksbergen minder moet gaan kosten. Ga er maar aan staan als management, want Wijkracht is door de gemeente Haaksbergen gevraagd om de besturing van alle diensten in het voormalige gebouw (dat als kernactiviteit de theaterfunctie had) over te nemen. En naar een gunstig budgettair klimaat te brengen.

Wijkracht

Wijkracht is als sociaal werkorganisatie actief in meerdere Twentse gemeenten, het is een samenwerkingsorganisatie in de gemeenten Borne, Haaksbergen, Dinkelland, Enschede en Hengelo. Wijkracht coördineert in Haaksbergen ook de vrijwilligersorganisatie en –inzet en functies zoals de Noaberpoort (het ‘sociale’ loket dat nu in het gemeentehuis is gehuisvest).

Wat dus niet verder gaat is de oude situatie, waarbij het bestuur van de Stichting De Kappen financieel eindverantwoordelijk was voor alle in het gebouw bestaande functies. Wat ervoor in de plaats komt is een ‘zakelijk’ management van een bijzonder gebouw, waarin kunst, cultuur, bibliotheek en allerlei vormen van maatschappelijke dienstverlening bereikbaar en beschikbaar zijn. De theaterfunctie wordt qua inhoud en keuzes bestuurd door een programmaraad, de bibliotheekfunctie door eigen management in samenwerking met de ‘grote’ bibliotheek in Enschede, het sociale loket van Noaberpoort wordt huurder (in feite worden een aantal loketfuncties, voor zover haalbaar, verplaatst van het gemeentehuis naar de Kappen).

Ervaring met exploitatie

De eerste vraag is vanzelfsprekend of mensen van Wijkracht enige ervaring hebben met de exploitatie van gebouwen? Marco Rosema en zakelijk leider Henk de Leeuw zijn er beslist over: ‘vanuit de ervaring en kennis binnen Wijkracht hebben we ervaring met de exploitatie en verhuur van drie wijkcentra’.

Marco Rosema is Manager Hengelo stedelijk en Dinkelland en lid van het managementteam van Wijkracht. En dus door zijn organisatie als kwartiermaker ingezet voor de realisatie van het toekomstige Huis van Haaksbergen. Het gaat vooral om een andere exploitatie van het gebouw, Wijkracht Exploitatie gaat zich niet inhoudelijk bemoeien met de afzonderlijke diensten, die in of vanuit dat gebouw gerealiseerd worden. Wijkracht Haaksbergen gaat vanuit het werkveld Sociaal Domein ‘deze kar trekken’, voegt Rosema er nog aan toe.

‘We beoordelen of nieuwe activiteiten of projecten passen in het beoogde karakter en binnen de exploitatiedoelen. Wel zal er een vooral financiële toetsing vooraf plaatsvinden om te kijken of bepaalde gewenste of geambieerde activiteiten haalbaar en mogelijk zijn’ voegt Rosema hieraan toe.

‘Kijk, je kunt hier natuurlijk niet vergelijkbare programma’s brengen zoals die in het Wilmink-theater wel mogelijk zijn. Je zult als burger van Haaksbergen moeten accepteren, dat hier heel veel, maar niet alle voorzieningen realiseerbaar zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor onderwijs, maar evenzeer voor kunst, cultuur, theater en voor sociale dienstverlening.

Wat het laatste betreft: we gaan hier ook niet alle uitvoerenden in het sociaal werk huisvesten. Het gaat in de eerste plaats om de loketfunctie, de opvolgende gesprekken kunnen ook elders of bij mensen thuis plaatsvinden’.

Rosema citeert nog even uit de opdracht, die hem door het gemeentebestuur is meegegeven: Creëer een omgeving waar iedere Haaksbergenaar wat aan heeft qua behoefte en beleving. Dat is een nogal brede opdracht, die wel beperkt wordt tot de gebieden kunst, cultuur, theater, bibliotheek en vormen van sociale dienstverlening. Dat zal gebeuren in de vorm van ‘vaste dienstverlening’ (zoals de bibliotheek), maar ook door middel van projecten.

In dat laatste verband noemt Henk de Leeuw de Kerstherberg en literaire avonden. ‘Het gebouw moet daar meer open voor staan. En wat te denken van het Politiek Café, dat RTV Sternet hier wil gaan organiseren. Ook projectmatige activiteiten voor beginnend dementerenden kunnen hier plaatsvinden, in de kunstzaal is veel meer mogelijk’.

Evenwicht tussen kunst, cultuur, dienstverlening en welzijn

Bibliotheek, Wijkracht (inclusief Skillz, Ziens, Ouderenwerk, Taalpunt), theater, ROC, RTV Sternet, ze worden allemaal gezien als gebruikers van dit bijzondere gebouw, die kunnen bijdragen aan meer betekenis voor de bevolking van Haaksbergen door optimaal gebruik te maken van het toekomstige Huis van Haaksbergen. Door het nieuwe management worden ook andere organisaties, bijvoorbeeld het RIBW , Livio of Aveleijn, uitgenodigd om na te denken over bijzondere vormen van dienstverlening of projecten, die zich goed lenen voor een functie of loket in het Huis van Haaksbergen.

Optimisme over exploitatie mogelijkheden

Er zijn genoeg ideeën bij Rosema en de Leeuw over de toekomstige invulling en exploitatie van het Huis van Haaksbergen. Maar het blijft een lastige en ook een beetje een dubbele opdracht: bouw een toegankelijk huis waar de bevolking van Haaksbergen een veelzijdige menukeuze aantreft, maar die ook de gemeente uiteindelijk lagere lasten bezorgt dan in het verleden. ‘Het moet leuker en nuttiger worden, maar het moet minder kosten’.

Rozema en de Leeuw zijn wel degelijk optimistisch. Rosema: ‘We zien het als een kans, het gebouw is ingericht als theater, maar we willen theater en cultuur meer passend maken binnen het Huis van Haaksbergen. We willen ook wat meer ‘reuring’ realiseren. We zijn ook goed in gesprek met de programmaraad van het theater, met het management van de bibliotheek. Wij gaan zoeken naar efficiënte oplossingen, die kans van slagen hebben’. Optimisme kan het toekomstig management van het Huis van Haaksbergen in elk geval niet worden ontzegd.

Meer over ondernemen in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Interview en tekst: Ton van Rijswijk
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet