‘Nu durf ik haar een knuffel te geven’

Ellen is vakantie-weekend pleegzorg in Haaksbergen.

De ouders van de negenjarige Alyssa zijn gescheiden. Als Alyssa acht jaar is overlijdt haar moeder. De vader van Alyssa kampt met eigen problematieken en krijgt geen ritme en structuur in de dag. Hierdoor lukt het hem niet om goed voor zijn dochter te zorgen. Alyssa woont ééns per vier weken bij pleegmoeder Ellen Volker om vader te ontlasten.

Ellen kan zich het eerste weekend met Alyssa nog goed herinneren. Ze zorgde ervoor dat ze alle boodschappen in huis had en niet meer van huis hoefde. De eerste dag was één grote poppenkast, vertelt Ellen. “Alyssa vroeg bij binnenkomst direct veel aandacht van me. Toen ik haar vertelde dat we straks naar de paarden gingen kijken, was ze al weg voordat ik kon reageren. Ze pakte haar jas van de kapstok, opende de voordeur en liep naar de paarden. Ik besefte me gelijk dat ik duidelijk moet zijn in mijn taalgebruik en grenzen moet stellen.”

Eigen plek

Ellen stelde Alyssa op haar gemak door haar direct een eigen plekje in huis te geven. “Ik vind het belangrijk dat Alyssa zich altijd even kan terugtrekken als ze even alleen wil zijn. We hebben samen haar slaapkamer mooi gemaakt, versieringen opgeplakt en een foto van thuis op het nachtkastje gezet.” Tijdens de eerste nacht deed Ellen geen oog dicht. “Slaapt Alyssa? Hoor ik haar? Hoe zou ze zich voelen? Allemaal vragen die door mijn hoofd spookten.”

Ander milieu en omgangsnormen

“Alyssa had een onverzorgd uiterlijk. Ongekamde haren, jeuk op haar hoofd en te kleine kleren aan.” In het begin had Ellen moeite met de gedachte dat ze Alyssa na afloop weer terug moest brengen naar vader. “Hij lag veel op de bank te slapen. Als ik Alyssa op kwam halen, moest ze altijd in haar eentje haar logeertas pakken. Dit vond ik heel moeilijk. Maar door de omgangsmomenten tussen Alyssa en haar vader zie ik dat hij heel veel van haar houdt en écht gek is op zijn dochter. Het lukt hem gewoonweg niet om voor haar te zorgen.”

Afstand en nabijheid

Ellen stemt veel af met haar pleegzorgbegeleider. “Ik vind het prettig dat ik er niet alleen voor sta. In het begin heb je veel vragen. Hoe gaat het douchen bijvoorbeeld? Moet ik haar afdrogen? Kan ze dit zelf? Hoe zit het met afstand en nabijheid?” Na zo’n 1,5 jaar voelt het helemaal vertrouwd. “Ik durf haar nu een knuffel te geven. Ik ben echt gek op haar en blij dat ik de weekenden samen met haar mag vieren. Ik haal haar altijd op, op vrijdag. Het eerste wat ze aan mij vraagt is of ze in bad mag. Daar geniet ze van. Daarna kijken we samen The Voice met thee en een koekje. Dat is voor haar heel bijzonder.”

“Het is heel fijn, dat je bij elke stap zelf de keuze hebt om ‘nee’ te zeggen.”
Alleenstaande pleegouder

Ellen begon twee jaar geleden op 33-jarige leeftijd aan haar pleegzorg-avontuur. Ze weet van jongs af aan al dat ze iets voor kinderen wil betekenen die het nodig hebben. “Ik meldde mij aan voor een informatiebijeenkomst en hoorde over vakantie-weekend pleegzorg. Dit paste perfect in mijn situatie.” Na aanmelding volgde de training, een programma van zes avonden, waarin thema’s als hechting, trauma en loyaliteit aan bod kwamen. “Ik vond het spannend om alleen aan de training te beginnen. Er zijn veel stellen en ik ben dan toch maar alleen. Gelukkig hadden we een fijne, oprechte groep en leerden we elkaar goed kennen. We hebben nu nog steeds een WhatsApp groep met elkaar. We appen elkaar als we ergens tegenaan lopen en delen mooie ervaringen. Daarnaast heb ik contact met een pleegmoeder, die al heel veel pleegkinderen heeft opgevangen. Ik leer veel van haar.”

Het matchingsproces

Na de training wordt Ellen al snel gebeld door een matcher. “Ik weet dat moment nog heel goed. Hét telefoontje van de matcher met de vraag of ik plek heb voor een meisje van zeven jaar, een keer in de maand. Ik vond het heel prettig dat ik tijd kreeg om erover na te denken.” Het ‘matchingsproces’ gaat stapsgewijs. Eerst wordt de vraag voorgelegd, vervolgens is de kennismaking met vader en daarna de kennismaking met Alyssa. “Het is heel fijn, dat je bij elke stap zelf nog de keuze hebt om ‘nee’ te zeggen.”

“Ik ben blij dat ik ‘ja’ heb gezegd! En hoop oprecht dat wanneer Alyssa volwassen is ze nog eens terugdenkt aan de tijd bij mij. Dat ze bij mij zichzelf kon zijn.”

Open je wereld tijdens de Week van de Pleegzorg

Van woensdag 28 oktober t/m 4 november wordt voor de zesde keer de Week van de Pleegzorg georganiseerd. Met deze actieweek wil Pleegzorg Nederland, onderdeel van Jeugdzorg Nederland, aandacht vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders.

Heb jij wel eens nagedacht of pleegzorg in jouw gezin past? Kijk voor meer informatie op https://pleegzorg.nl/