Ondanks lockdowns toename winkeldiefstal in Overijssel

Ondanks de lockdowns is het aantal winkeldiefstallen in de provincie Overijssel de afgelopen 5 jaar met 1% toegenomen.

Het aantal winkeldiefstallen in heel Nederland daalde de afgelopen 5 jaar juist met 14%. Dit blijkt uit een analyse van beslist.nl, dat gegevens van de politie en de KVK combineerde.
Overijsselse veelpleeggemeenten
In de afgelopen 5 jaar werden ruim 178.800 meldingen van winkeldiefstal gedaan, waarvan ruim 10.000 in de provincie Overijssel.

Zes van de 25 Overijsselse gemeenten zitten boven het landelijke gemiddelde van 1,5 winkeldiefstallen per winkel over de afgelopen 5 jaar. In de gemeenten Zwolle (4,4 per winkel), Enschede (4,3) en Deventer (3,2) hebben winkeliers bovengemiddeld veel last van diefstallen. De gemeente Tubbergen heeft het laagste aantal: 0,2 diefstallen per winkel.

Landelijk daalde het aantal winkeldiefstallen met 14%
Het aantal winkeldiefstallen daalde tussen 2017 en 2021 landelijk met 14%, waarbij de meeste provincies positieve cijfers laten zien. De provincie Overijssel zit met 1% toename boven het landelijk gemiddelde.

De provincie Gelderland kent net als Overijssel een toename van het aantal winkeldiefstallen. Het aantal meldingen steeg ook hier met 1% vergeleken met 5 jaar geleden. In de provincie Flevoland is juist de daling het grootst. Hier was sprake van een kwart minder winkeldiefstallen dan in 2017.

Meer informatie over de analyse

Volg het nieuws in Haaksbergen