Onderzoek: Woningeigenaren Haaksbergen in top5 WOZ-bezwaren in Overijssel

Haaksbergen behoort tot de vijf gemeenten in Overijssel waar het meest bezwaar werd aangetekend tegen de WOZ-waarde van hun woning.

Steeds meer Nederlanders zijn het niet eens met de WOZ-waarde van hun woning. Vorig jaar werd door ruim 45.000 woningeigenaren bezwaar aangetekend. Dit aantal ligt ruim twee keer hoger dan in 2022.

‘De gemeenten gebruiken de WOZ voor de onroerendezaakbelasting, ook wel bekend als de OZB. Soms wordt deze waarde ook gebruikt voor de rioolheffing. Bij een te hoog ingeschatte waarde kun je dus onnodig veel gemeentebelasting betalen. Ook de belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting. Het zogeheten eigenwoningforfait. Als je het oneens bent met de WOZ-waarde dan kun je nog 6 weken na de beschikking gratis bezwaar maken’, aldus Marga Lankreijer-Kos, expert hypotheken bij Independer, de partij die het onderzoek uitvoerde.

Haaksbergen in de top 5

Binnen Overijssel zijn er grote verschillen tussen gemeenten. In ongeveer twee derde van alle gemeenten is minstens een verdubbeling in WOZ-bezwaren. Koploper is Zwolle met een stijging van maar liefst 400%. Wierden is de enige Overijsselse gemeente waar minder inwoners bezwaar maakten (-23%).

De vijf Overijsselse gemeenten waar het vaakst bezwaar wordt aangetekend, zijn:

Ommen: voor 17,2% van de woningen bezwaar aangetekend
Losser: voor 14,6% van de woningen bezwaar aangetekend
Zwolle: voor 13,5% van de woningen bezwaar aangetekend
Twenterand: voor 13% van de woningen bezwaar aangetekend
Haaksbergen: voor 12,3% van de woningen bezwaar aangetekend

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet