Miljoenen schade werd er geleden door ruim 100 gedupeerde beleggers, die hun vertrouwen en geld hadden gegeven aan 23-jarige Hengeloër, die inmiddels spoorloos is verdwenen.
De Hengelose rechtenstudent (ook voetballer bij HSC’21) liet begin januari via een mail (niet rechtstreeks door hemzelf maar namens hem verzonden) aan al zijn klanten weten, dat het geïnvesteerde vermogen verdampt was, zeg maar verloren gegaan. Hoe en waarom dat is gebeurd, werd in zijn mail niet toegelicht, de Hengeloër zelf is onvindbaar en waarschijnlijk voor zijn eigen veiligheid op een onbekende plek ‘ondergedoken’.
Tussen de € 5000 en € 50.000 ingelegd
Het ging bij de inleg op de cryptobank van de student niet om kleine bedragen. En er zaten ervaren beleggers onder, die eerst ook onder de indruk waren van de gerealiseerde en beloofde rendementen. Hoewel een mens toch wat argwanend zou mogen worden als rendementen van 50% worden beloofd c.q. verwacht. Maar omdat de aanvankelijke rendementen hoog waren, werd er niet meteen argwaan gewekt. Het moet natuurlijk nog allemaal uitgezocht worden, maar hoogstwaarschijnlijk heeft de jonge cryptohandelaar een zogenoemd ‘piramidespel’ gespeeld, waarbij de eerste inleggers de ‘winst’ krijgen uitgekeerd met het ingelegde geld van de klanten die daarna ingelegd hebben. Waarschijnlijk, maar dat wordt onder meer uitgezocht door het advocatenkantoor Damstra, dat door een aantal gedupeerden is ingeschakeld en dat binnenkort een bijeenkomst voor alle gedupeerden organiseert in de Grolsch Veste om in overleg te bekijken wat de juridische mogelijkheden zijn.
Schadeverhalen of banken aanspreken
Gezien het feit, dat de mail namens de cryptohandelaar duidelijk maakt, dat ‘er geen geld meer is’, zal terughalen van het ingelegde geld of aansprakelijk stellen van de veroorzaker lastig zijn. Het is nog de vraag of hij een deel van het ingelegde geld zelf gebruikt heeft of voor de uitbetaling van beloofde winsten aan de eerste groep inleggers. Volgens een politiewoordvoerder (die kennelijk op de hoogte is van zijn verblijfplaats) is hij er niet goed aan toe en voelt hij zich hoogst ongelukkig met de gebeurtenissen.
HSC’21
De jonge Hengelose student (die bij veel beleggers geniaal overkwam en kennelijk een sterk verhaal over de mogelijke rendementen had) is lid van de Haaksbergse voetbalvereniging HSC’21 en speler in het eerste team. Ook bij HSC bestaat onrust, want kennelijk heeft de cryptohandelaar ook teamgenoten in zijn beleggingswereld betrokken. En medestudenten. Hij stond ook genoteerd voor een uitstap met zijn team naar Turkije tijdens de winterstop, maar daar had hij zich al voor afgemeld.
Rol banken
Het advocatenkantoor Damste, dat de belangen van de gedupeerden wil proberen te behartigen, overweegt ook om betrokken banken aan te spreken, want de inleggelden werden overgemaakt via het ‘normale’ bankproces, waarbij wellicht (vanwege de soms hoge bedragen) een meldingsplicht bestaat. In hoeverre aan die meldingsplicht is voldaan zal worden uitgezocht.
Anoniem
Het is begrijpelijk, dat de meeste gedupeerden niet openlijk willen reageren. Enige schaamte zal daar debet aan zijn. Men is vooral nieuwsgierig om te weten wat er gebeurd is met het geld: is hier sprake geweest van pure pech, van enige ‘onhandigheid’ of bestaan er mogelijkheden voor schadeverhaal en /of moeten de aanvankelijke individuele winsten worden terugbetaald. Het zijn vragen, die bij de komende bijeenkomst in de Grolsch Veste ongetwijfeld op tafel zullen komen.
Volg het nieuws uit Haaksbergen
Tekst: Ton van Rijswijk
Een productie van RTV Sternet