Protest bewoners Brammelo en Holthuizen tegen Noordtak

Bewoners van Brammelo en Holthuizen: wij zeggen NEE tegen de Noordtak voor nu en altijd.

De bewoners van Brammelo en Holthuizen hebben met verbazing vernomen dat de Tweede Kamer al in november 2021 heeft ingestemd met een opdracht om de Noordtak van de Betuwelijn te onderzoeken. Deze Noordtak, met als mogelijke route langs de N18, zou zo’n 300 meter breed worden.

De buurtgemeenschappen Brammelo en Holthuizen (St Isidorushoeve) zijn hier fel op tegen. Haaksbergen leefde volgens hen (tientallen) jaren in spanning vanwege de aanleg van de N18: “Woningen zijn afgebroken en buren zijn vertrokken. Na jaren afwachten, investeren de bewoners weer in hun toekomst. Huizen zijn verplaatst en nieuw gebouwd. Verbouwingen worden weer doorgevoerd en het landschap is opnieuw ingericht. Dit alles lijkt zinloos, nu er sprake is van een mogelijke Noordtak langs de N18.”

“Het verwoest onze levens en levert onze regio niets op. De aanleg van de Noordtak langs de N18/door regio Haaksbergen zou vergaande gevolgen kunnen hebben. We zouden afscheid moeten nemen van meerdere buren. Onze buurtschap zou volledig uit elkaar vallen. Deze is nu al in tweeën gedeeld door de N18.”

De leefbaarheid voor de hele omgeving wordt volgens de bewoners ernstig verstoord: door
continue geluidsoverlast, trillingen en mogelijk ook door een verminderde bereikbaarheid. Ook zou het woongenot volgens hen verder achteruitgaan: “Wij leven in het buitengebied voor
rust en ruimte, wat plaatsmaakt voor industrie. Het milieu en de natuur, flora en fauna worden onherstelbaar beschadigd. Onze gezondheid wordt aangetast, fysiek maar vooral ook mentaal. En natuurgebieden worden doorkruist.”

Boeren moeten stoppen vanwege Natura 2000, zeggen de bewoners, en vervolgens wordt de natuur gebruikt voor een spoor waar niemand profijt heeft. “Wij zeggen daarom NEE tegen de Noordtak voor nu en altijd.”

“Als buurtgemeenschappen Brammelo en Holthuizen vragen wij aandacht voor ons protest, geven we aan initiatieven te steunen en waar mogelijk samen te willen optrekken om elkaar te versterken.”

Foto:Rafaël Delaedt

Volg het nieuws uit Haaksbergen