Samen tegen eenzaamheid

Samen1Twente en Stichting Hanna van Hendrik willen met ‘n Mooi’n dag contact tussen ouderen stimuleren.

In de huidige maatschappij bestaat veel eenzaamheid. Uit onderzoek blijkt, dat bijna de helft van de Twentenaren eenzame gevoelens ervaart en dat geldt zowel voor jongeren als voor ouderen. Eenzaamheid is een gevoel, maar verschilt per persoon. Er zijn allerlei mogelijke oorzaken waarom iemand zich eenzaam voelt en het is daarom van belang om er achter te komen welke factoren het gevoel van eenzaamheid veroorzaken. Ook oplossingen zijn niet standaard, maar verschillen per persoon.

Stichting Hanna van Hendrik (in samenwerking met Samen1Twente) heeft oog voor dit grote maatschappelijke probleem. Door het creëren van ‘n Mooi’n dag, waarbij ondernemend Twente en eenzame dus kwetsbare ouderen met elkaar in contact worden gebracht, wordt geprobeerd om een stap in de goede richting te zetten naar vermindering van eenzaamheid. Het wordt ook wel het ‘Nieuwe Maatjes’ principe genoemd: medewerkers van verschillende bedrijven uit Twente en eenzame ouderen brengen samen (een deel van) de dag door en gaan met elkaar in gesprek om er achter te komen wat men nodig heeft om zich iets minder eenzaam te voelen. Met als doel dat er een blijvend en dus waardevol contact ontstaat.

Deze Mooi’n dag heeft als thema ‘trots zijn op Twente’ waarbij ouderen en de medewerkers gezamenlijk het prachtige Twentse spektakel Hanna van Hendrik beleven. Hanna van Hendrik is een grootst theaterspektakel. Het wordt uitgevoerd door acht acteurs, een groot ensemble van amateurspelers, een vierkoppige live band, een zangkoor, tien ballerina’s, een motorclub en ook nog eens zes koeien! Voor sommigen zal het wellicht de eerste keer zijn dat ze een theatervoorstelling zien en kennis maken met het rijke Twentse culturele landschap dat we in Twente hebben.

Vrijwilligers en medewerkers van de Stichting Hanna van Hendrik doen ook aan coaching van bedrijven. Opdat managers beter in staat zullen zijn om eenzaamheid bij medewerkers vast te stellen en hen te stimuleren gebruik te maken van diverse begeleidingstrajecten.

Ook in contact komen met Jeroen Ottink. Hij is te bereiken via jeroen@samen1twente.nl of 0645626663.

Kijk voor meer informatie op de website van Samen1twente

Kijk voor meer over cultuur uit Haaksbergen

Volg het Nieuws uit Haaksbergen