Sociale Robot Tessa helpt bij beginnende dementie

Wijkverpleging Carintreggeland is enthousiast over inzet van sociale robots.

Ouderen met beginnende dementie wonen vaak thuis en willen graag dingen zelf blijven doen. Maar vergeetachtigheid en een gebrek aan structuur maken het vaak lastig voor hen en voor hun mantelzorgers. Een kleine sociale robot werkt als geheugensteun en brengt die structuur terug. Zo ondersteunt hij de persoon met dementie of licht verstandelijke beperking, en de thuiszorg en mantelzorgers.

Tessa is een sociale robot die cliënten helpt om structuur in het dagelijks leven aan te brengen. Ze herinnert cliënten aan kleine taken en geplande afspraken. Tessa vertelt hoe de agenda eruitziet en doet suggesties voor activiteiten zoals koffiedrinken. Tessa kan ook persoonlijke muziek afspelen.

De Wijkverpleging Carintreggeland Goor heeft inmiddels ervaring met robot Tessa en is erg enthousiast over de inzet van Tessa in de wijk: “Wij hebben Tessa sinds kort ingezet bij een cliënt met cognitieve problematiek. Deze cliënt is erg enthousiast over Tessa en raakt er niet over uitgesproken.”

Je kunt Tessa overal neerzetten, bijvoorbeeld op de vensterbank of op tafel, en de aankleding aanpassen. Ze heeft verbinding met het internet nodig en dan kan ze taken en herinneringen uitspreken.

De wijkverplegers: “Wij als wijkverpleging zijn ook erg positief. Tessa helpt deze cliënt met het opstarten van de dag, verder herinnert Tessa deze client aan drinken pakken, tafel dekken, hoe laat het is etc. Mooi om te zien dat zorgtechnologie een bijdrage kan leveren aan goede zorg!”

foto Tessa: Wijkverpleging Carintreggeland Goor