Stoker en kerstbomenkweker brouwen nieuwe Haaksbergse likeur

Maarten jan Leppink van Stokerij Twentse Ketels en kerstbomenkwekers Frank en Stephanie Winkelhorst sloegen de handen ineen en brouwden de eerste echte sparrenlikeur van Haaksbergse bodem.

De geboorte van de Haaksbergse Sparrenlikeur

Al vele jaren kweken Frank en Stephanie Winkelhorst kerstbomen aan de Peddedijk in Haaksbergen. De kerstbomen die zeven jaren moeten groeien, komen na de kerst vaak weer terug op het mooie oude erf, om daar versnipperd te worden en gebruikt te worden als zacht en geurend ligbed voor de vleeskoeien van de familie Winkelhorst. Tenslotte eindigen de resten weer als bodemverbeteraar tussen de kerstbomen die er gekweekt worden. Zo is de cyclus weer rond.

Maar Stephanie had nog een uitdaging: kun je van de takjes die overblijven tijdens het snoeien in het voorjaar geen drankje maken, dat je kunt drinken bij de dan versierde kerstboom?

Ze nam contact op met Maarten jan Leppink van Stokerij Twentse Ketels. In juni werden de vers gesnoeide takjes in gedistilleerde bierrestanten gelegd en gedurende een paar weken geweekt. Het chlorofyl van de takjes trok zo met de smaak van de takjes in de alcohol. Na lang experimenteren met de juiste verhoudingen en de smaak, was het eind oktober na vele proefflesjes zover: de eerste echte sparrenlikeur van Haaksbergse bodem was klaar.

Onder de naam Sparren Zoet, met een frisse groene kleur, is het drankje klaar: voor onder, naast of in de kerstboom, of gewoon om lekker van te genieten na een lange boswandeling door de Haaksbergse bossen.

Stokerij Twentse Ketels

Stokerij Twentse Ketels werd in april 2018 door Maarten jan Leppink, als geboren Square Mountaineer, in Haaksbergen opgericht. Stokerij Twentse Ketels maakt eerlijke distillaten zoals jenever, gin, vodka, levenswaters van fruit (eau de vie) en natuurlijk whisky.

Kijk voor meer informatie op de website van Stokerij Twentse Ketels

Meer over ondernemen in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen