
Een deel van de Turkse gemeenschap in Haaksbergen organiseerde op 6 maart in het kader van de Iftar een speciale waarderingsmaaltijd voor de taalcoaches uit ons dorp. De taalcoaches ondersteunen Turkse statushouders in het praktisch gebruik van de Nederlandse taal.
Waarderingsmaaltijd in het Huis van Haaksbergen
Er waren op donderdagavond 6 maart bij dw Iftar zo’n 40 gasten aanwezig in het Huis van Haaksbergen, waar de gastheren en -vrouwen voor een geweldig maaltijd hadden gezorgd. De Iftar werd geopend door burgemeester Rob Welten, die helaas niet kon mee eten, want hij moest zich haasten voor een speciale zitting van de Gemeenteraad over het onderwerp: bekendmaking van de nieuwe burgemeester. Vanzelfsprekend begon de Iftar met een gebed, waarna de 20 gasten konden gaan genieten van een kwalitatief hoogstaand avondeten.
Je waardering uiten voor het vrijwilligerswerk van je dorpsgenoten: Noaberschap in optima forma. Het is een stevig verankerd ritueel als onderdeel van de Ramadan.
Turkse statushouders en taalcoaches
De Turkse statushouders zijn politieke vluchtelingen wier opvattingen door het bestaande regime niet op prijs worden gesteld. Arrestaties, baanverlies (de meesten van hen zijn goed opgeleid), gevangenisstraf en martelingen maken veelal deel uit van het onderdrukkingsprogramma.
De taalcoaches helpen de statushouders met het begrijpen van de Nederlandse taal, die ze bij toekomstig werk hard nodig zullen hebben. Voor de statushouders zit onze taal soms vol met afwijkingen van de normale grammatica. Probeer maar eens uit te leggen wat het verschil is tussen de woorden ‘verstaan’ en ‘begrijpen’. Woorden, die heel vaak door elkaar gebruikt worden, maar verschillende betekenissen hebben en waarbij men uiteindelijk toch vaak hetzelfde bedoelt.
Over Iftar
Iftar is de maaltijd die moslims eten na zonsondergang om hun dagelijkse vasten te verbreken tijdens de islamitische heilige maand Ramadan. Het vasten, of Sawm, begint bij zonsopgang en eindigt bij zonsondergang, en omvat het afzien van eten, drinken en andere fysieke behoeften gedurende de dag. De iftar begint meestal met het eten van dadels en het drinken van water of melk, gevolgd door een grotere maaltijd met diverse gerechten. Het is een moment van gemeenschap en samenkomst, waarbij familie en vrienden samenkomen om de vasten te verbreken en samen te eten. Het is ook een moment om je waardering te uiten naar mensen, die iets voor jou betekend hebben.
Meer over cultuur uit Haaksbergen
Meer over welzijn in Haaksbergen
Volg het nieuws uit Haaksbergen
Tekst: Ton van Rijswijk
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet