VIDEO Van Hotel Centraal naar El Charro

De knoop is doorgehakt.

Men hoeft geen oer-Haaksbergenaar te zijn om te weten, dat in deze opsomming het misschien wel meest gekoesterde gebouw ontbreekt, gewoon omdat het er niet meer is: Hotel Centraal. Op de plek van de huidige Hema stond tussen 1925 en 1980 het zo karakteristieke horecacomplex, dat vooral in de jaren vijftig, zestig en zeventig grote populariteit genoot in de hele regio. Centraal trok landelijk bekende artiesten bood muziek, toneel- en filmvoorstellingen en revues, er was zelfs een nachtbar: “De Waldhoorn”. Maar bovenal was het hotel geliefd door zijn dansavonden in de weekends, waar menig stel zijn eerste verkering beleefde. “Brommers kieken” was de veel gebruikte smoes wanneer een jongen naar buiten ging om met een meisje te zoenen. Op doordeweekse dagen was het een druk bezochte pleisterplaats. Centraal was in 1921 gesticht door de Vereniging van Vrijzinnig Protestanten en ging van start in een woonhuis met café. 2 jaar later brandde dit af en kwam er een nieuw gebouw dat in 1925 werd geopend. De afbraak daarvan, 55 jaar later, wordt nog altijd gezien als een grove verminking van het dorpshart.

Herinrichting

De herinrichting van het centrum in 1980 betekende het einde van het doorgaande verkeer over de Markt. De bestrating en de plantenbakken gaven de Markt een totaal nieuw aanzicht. De ruimte was vroeger ook veel kleiner, omdat voor het pand van de kapper tot 1931 het gebouw stond van de openbare lagere school. De discussie over het centrum zou na die herinrichting van 1980 niet meer verstommen. Het ene na het andere ambitieuze plan strandde.

De knoop is doorgehakt

In 2010 kwam er voor de kerk een geheel vlakke bestrating. Ideaal voor al die evenementen waar duizenden bezoekers op af komen, zoals de Meimarkt en de Kerstmarkt van de STER-evenementen, de zomerfeesten van de Haaksbergse Ondernemers Vereniging en sportieve top weekenden met beachvolleybal, Kennedymars en de Engelse Mijlenloop. Maar op gewone dagen wordt die eigen sfeer uit de tijd van Centraal nog wel eens gemist. Hotel Centraal heeft begin jaren 90 plaats gemaakt voor een publiekstrekker. De Hema heeft jaren gezeten aan het marktplein. Door een verhuizing van de winkel is het pand weer in originele staat terug gebracht. Horeca ondernemer van El Charro heeft zijn restaurant in het pand gevestigd.

Beelden zijn uit het archief van RTV Sternet en de Historische Kring.

Meer video’s over Haaksbergen

volg de cultuur uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Een productie van RTV Sternet