VIDEO 1e Weekend van september in teken Schuttersfeesten

Volgens de traditie houdt ook de Haaksbergse Schutterij Schuttersfeesten.

Op 1 september is de officiële opening van de Schuttersfeesten met het op stang plaatsen. “Een geweldige traditie die we als oudste vereniging van Haaksbergen hoog in het vaandel hebben staan”, laat Hans Overbeeke van de Haaksbergse schutterij weten. Vanaf vrijdagavond staat het weekend bol van de activiteiten met feest in de tent, bedrijvenborrel teamschieten, het kinderfestival en muziek, veel muziek. Onder meer Abba Fever, De Partypoepers, The Green Monkeys en Yobo Drive-In Shows zijn bekende namen die er altijd een geslaagd feest van weten te maken.

Geschiedenis van de Haaksbergse Schutterij

Een schuttersfeest of gildefeest is een jaarlijks terugkerend feestelijk volksvermaak van een plaatselijke schutterij of schuttersgilde. Andere namen hiervoor zijn koningsschieten, vogelschieten of papegaaischieten. Het is een oud gebruik dat voorkomt in grote delen van Europa.

De folkloristische schutterijen, schuttersgilden en schutbroederschappen zijn ontstaan uit de historische schutterijen. De Haaksbergsche Schutterij ontstond op 24 maart 1785.

De schutterijen hebben tegenwoordig vooral een sociale, culturele en toeristische functie. Ze houden verschillende keren per jaar een optocht en schieten met een buks. Afhankelijk van de regio worden er andere schietdisciplines beoefend.

Kijk voor meer informatie op de website de Haaksbergse Schutterij

Meer cultuur in Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera en montage: Matthijs Prins
Een productie van RTV Sternet