VIDEO 25 jaar Combinerace St-isidorushoeve bij Zomerfeesten de Hoeve

Ook deze editie is de combinerace weer een belangrijk onderdeel van de Zomerfeesten de Hoeve.

De combinerace is in Nederland ontstaan bij Zomerfeesten de Hoeve. Het idee is destijds overgevlogen vanuit Frankrijk. Anno 2022 bestaat er een Nederlands kampioenschap voor combineracen met races in Sint Isidorushoeve, Mariënvelde, Yde de Punt, Emmeloord en Afferden. Ongeveer 50 rijders uit binnen- en buitenland strijden om deze prijs.

in 1994 werd een speciale commissie opgericht die zich bezig zou houden met de mechanische spektakels tijdens de zomerfeesten van de Hoeve. De commissie kreeg de naam ‘de bende van 8’ en bestond, zoals de naam al doet vermoeden, uit 8 personen. Zij waren er verantwoordelijk voor dat er activiteiten werden georganiseerd die net iets anders en gewaagder waren dan bij andere evenementen .

Zo werd besloten om tijdens de Zomerfeesten in St. Isidorushoeve in 1995 ook een dergelijke race te organiseren. Een 30-tal jongeren werd enthousiast gemaakt. Er werden 15 combines uit de Benelux landen geïmporteerd en vervolgens werd er een eenvoudig reglement met de nodige veiligheidsvoorzieningen opgesteld en de bouwers konden aan de slag.

Er werden buitenlandse rijders aangeschreven om ook in Nederland te komen racen.En zo kwam het dat er op de 1ste zondag na Hemelvaart 1995 zeer veel mensen getuige waren van de eerste combinerace van Nederland. Er deden in totaal 17 deelnemers mee uit 5 landen. Na deze legendarische dag waren veel mensen enthousiast geworden en al snel werden er contacten gelegd met de motorclub in Mariënvelde. Deze groep mensen wilde ook wel een combinerace organiseren.

Anno 2022 is het combineracen uitgegroeid tot een heus Nederlands Kampioenschap en zijn er wedstrijden in St. Isidorushoeve, Mariënvelde, Yde de Punt, Emmeloord en Afferden. Er zijn vandaag de dag ongeveer 50 rijders aktief bezig met de sport. Ook komen er nog steeds rijders uit Luxemburg en Duitsland racen in ons mooie Nederland. Zondag 29 mei 2022 zal er voor de 25ste keer combine aan de start verschijnen bij de Zomerfeesten de Hoeve.

Kijk voor meer informatie op de website van Gasbij

Kijk voor meer informatie op de website van Zomerfeesten de Hoeve

Meer over sport in Haaksbergen

Volg de cultuur uit Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera: Christa Wensink
Interview en Montage: Matthijs Prins
Een productie van RTV Sternet