VIDEO Basketbal damesteam Nederland tegen Canada

Nederland wint van Canada bij de oefeninterland rolstoelbasketbal voor dames in Haaksbergen.

De NBB en BEN zijn samen verantwoordelijk voor de programma’s van de nationale rolstoelbasketbalselecties. Sinds 2019 is het bedrijf SKO uit Oldenzaal hoofdsponsor van de rollers. Normaliter worden oefenwedstrijden van Team NL in voorbereiding op de grote internationale toernooien in beslotenheid afgewerkt op het nationaal sportcentrum Papendal in Arnhem. Maar als dank voor de loyaliteit van SKO organiseren BEN en de NBB een oefeninterland die toegankelijk is voor publiek in de omgeving van Oldenzaal. Dat is Haaksbergen geworden.

Coach Gert-Jan van der Linden is heel trots op de dames, die Nederland vertegenwoordigen op het WK. “Ze spelen al heel lang samen en worden steeds sterker. Dat geldt natuurlijk ook voor de teams waar ze tegen moeten spelen, maar Nederland was in 2018 ook wereldkampioen en maakt zeker kans om weer op het podium te komen. Iedereen zet zich optimaal in, dat is het belangrijkst”.

De wedstrijd werd gespeeld in Sporthal De Els in Haaksbergen, thuishaven van plaatselijke basketbalclub Tonego65. De Els is een van de weinige hallen in de omgeving die beschikt over een houten vloer. Voor de rolstoelbasketbalsters van Oranje is dit de meest geschikte ondergrond in voorbereiding op het WK. Hoe harder de vloer, hoe minder weerstand de banden ondervinden en hoe meer snelheid er dus ontwikkeld kan worden. Een sporthal met een linoleumvloer, de meest gebruikte ondergrond in Nederlandse sporthallen, is te ‘zacht’ voor rolstoelbasketbal op dit niveau.

Het voorbereidingsprogramma van de rolstoelbasketbalsters bestaat uit trainingsstages op Papendal, een toernooi in Duitsland, een trainingsstage in Groot-Brittannië, deelname aan de Osaka Cup in Japan en een serie wedstrijden in Rotterdam. Haaksbergen is dus een unieke zijsprong in het programma en wordt door hoofdsponsor SKO gebruikt als relatie evenement, waarbij zo’n honderd genodigden aanschuiven bij het diner aansluitend aan de oefeninterland.

Het affiche Nederland-Canada is een bijzondere. Nederland is de regerend wereldkampioen van 2018, Canada de wereldkampioen van 2014.
Behalve regerend wereldkampioen zijn de Nederlandse rolstoelbasketbalsters ook Europees kampioen geworden in 2021 en waren zij de beste speelsters tijdens de paralympics. Zowel Canada als Nederland heeft een professioneel programma voor rolstoelbasketbal, waarbij sporters en staf leven voor en van hun sport.

Kijk voor meer informatie over basketbal

Kijk meer sport in Haaksbergen

Kijk meer video’s over Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera: Constance van Wolferen en Astrid ten Voorde
Interviews en montage: Constance van Wolferen
Een productie van RTV Sternet